Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Политика

Мария Габриел: Няма да подпиша меморандума - той е политическа търговия

  22.02.2024 06:23
Мария Габриел: Няма да подпиша меморандума - той е политическа търговия

За всички е ясно, че документ, разработен само от едната страна и изпратен по приложение за чат, не цели постигане на съгласие, посочи вицепремиерът. "Няма да подпиша този меморандум. Всичко си има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при неспазване на основни принципи на демокрацията. Той влиза в противоречие с българската конституция. Не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията".

Това изявление направи на 21 февруари вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в МВнР. 

Думите на Габриел са по повод на предложения от ПП-ДБ меморандум за съвместно управление с ГЕРБ. В него е записано, че тя и премиерът Николай Денков ще се сменят местата си огледално на всеки 9 месеца в рамките на 4-годишен мандат, предлагат се промени в службите, съдебната система, изборното законодателство и др. Документът обаче скара коалиция, след като се оказа, че е бил изпратен единствено до Габриел и освен това не е обсъждан предварително от юристите на двете партии. "Търпеливо и умишлено не коментирах предложенията за ротация както от премиера Николай Денков, така и от ПП-ДБ. Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата. Чух идея да си сменим местата и екзотиката за още едно министерство, за да има за всички място. Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ, на която им казах как аз разбирам управлението на държавата", обясни вицепремиерът. 

Ето какво още каза Мария Габриел:

 Текстовете от меморандума ясно и категорично сочат, че по същество този документ предлага забележете: две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие на Конституцията, демокрацията и европейската практика за подялба на регулатори, съдебна система и служби за сигурност.

Всеки закон, свързан с избора на съответните регулатори и контролни органи съдържа ясни правила и точни изисквания за заемане на съответната длъжност. Там категорично са посочени условията на които съответното лице трябва да отговаря.

Меморандумът влиза в противоречие с българската Конституция, която е основно ръководно начало на правовата държава и нейните разпоредби се спазват безусловно.

Намирам меморандумът като ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси, а по-подробен прочит показва една-единствена цел – политическо овладяване на независимата съдебна система, контролните органи и регулаторите.

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи. Правовата държава се ръководи от принципа за върховенството на закона, създава правна и законодателна уредба, реформите се правят чрез изменение на законодателството, каквито са единствените възможности на Народното събрание, без да се намесват в правомощията на останалите власти.