Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Кристина Котларска подреди самостоятелна изложба графика

  21.02.2024 14:59
Кристина Котларска подреди  самостоятелна изложба графика

Кристина Котларска подреди в Община Мездра поредната си самостоятелна изложба графика

Дългогодишният член на Групата на мездренските художници към Градската художествена галерия Кристина Котларска подреди в Община Мездра поредната си, седма самостоятелна изложба графика. Експозицията включва 14 творби на авторката, изпълнени с класическа графична техника - рисунки с молив върху картон, тематично обединени от темите за жената, любовта, семейството и децата.

„Изложени са два пейзажа - „Възрожденски пейзаж” и „Старият мост”, които подсказват средата, в която се развива действието - България, каза при откриването на изложбата нейният куратор Светла Дамяновска, главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. Останалите творби разработват идеята за съдбата на жената: самотната жена (графиките „Копнеж” и Искреност”), жената като част от любовна или семейна двойка („Разходка” и „В очакване на залеза”), жената майка („Ласка” и „Майчина опора”).

Другата добре разработена тема е тази за детето и неговия свят, макар че тя не може категорично да се разграничи от темата за жената и майката. Към тези творби спадат „Поглед към живота”, „На море”, „Малко слънчице”, „Невинност”, „Аз и кака”, „Братя”. Това са творби, в които детската миловидност, щастието и добротата са уловени и предадени много сполучливо от художничката.

Всички графични работи загатват за фината чувствителност на авторката и за умението й да предава образи и състояния, които е зърнала за кратко и въпреки това е успяла да увековечи мимолетното с дарбата си на художник.“

Кристина Котларска благодари на присъстващите на вернисажа, че са уважили изложбата й и сподели, че се надява всеки от зрителите да открие в рисунките й частица от себе си.

От името на Община Мездра заместник-кметът Нели Минева поздрави Кристина Котларска с поредната й изложба и й подари букет цветя.

Самостоятелната изложба графика на Кристина Котларска може да бъде разгледана във фоайето на третия етаж в сградата на Община Мездра до средата на месец март.