Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
КДК Култура

90 години от рождението на голямата актриса Татяна Лолова

  11.02.2024 01:09
90 години от рождението на голямата актриса Татяна Лолова

На 10-ти февруари 2024 година се  навършват 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова. Голямата българска театрална, кино и телевизионна актриса почина на 23 март 2021 г. на 87-годишна възраст.

Татяна Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 година в класа на професор Стефан Сърчаджиев, където учи заедно с Ицках Финци, Григор Вачков и Никола Анастасов. Тя е един от основателите на Сатиричния театър, макар че кариерата ѝ започва в Националното радио.:
Татяна Лолова се е снимала в 45 филма, а сред най-запомнящите се нейни роли в киното са в лентите "Топло", "Сиромашко лято", "Бон шанс, инспекторе!", "Пътуване към Йерусалим", "След края на света", "Нощем с белите коне", "Опасен чар".

Хитовият и моноспектакъл "Дуенде" се радва на препълнени салони повече от десет години в Театър 199, както и в турнетата в страната и чужбина.
Татяна Лолова е сред най-известните и обичани български актриси, които всички ще запомним с огромния талант и усмивката, която носеше топлина и любов

Актрисата има десетки награди, сред които: "Заслужил артист" (1972), "Народен артист" (1986), Орден „Кирил и Методий" - III степен (1963), „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля" за (Лидия Василевна) в постановката „Старомодна комедия" (1977), „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля" за (Уини) в постановката „Щастливи дни" (1992), Наградата за женска роля за ролята на (Ангелина) във филма „Авантюра" на фестивала Златната ракла (1992), Орден „Стара планина", както и Награда за цялостно творчество на фестивала „Златна роза" (Варна, 2017).

Автобиографичната книга на Татяна Лолова "Една втора живот" е рекордно преиздавана, дописвана и допълвана. През есента на 2008 година тази книга бе представена и във Враца- организатор на това културно събитие бе Клуб на дейците на културата. По покана на КДК тя гостува във Враца и при представянето на стихосбирка на журналистката Юлия Пискулийска. И двете срещи с голямата актриса се състояха в Художествената галерия във Враца.

Снимките са от срещите на Татяна Лолова във Враца