Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Монтана

Монтана започва кампанията с 5% отстъпка за местни данъци и такси

  07.02.2024 16:24
Монтана започва кампанията с 5% отстъпка за местни данъци и такси

Данъчна кампания с максимална събираемост на местни данъци и такси, обяви кметът на Монтана Златко Живков. От края на януари се изпраща известие до всеки гражданин за годишните му задължения. До 30 април важи 5% отстъпка за данъците върху недвижимите имоти, превозните средства, патентния данък и върху такса битови отпадъци. Размерите им остават непроменени. Единственият данък, в който има увеличение  с 0,5 на сто е данъка за придобиване на имущество.

От тази година отделът за местни приходи в община Монтана ще бъде ръководен от нов началник - Валерия Филипова. Тя е финансист с опит в администрацията като главен експерт „Автоматизирани системи за финансови разчети“.

 „През последните 10 години община Монтана успя да увеличи приходите си от 7 до 11 милиона лева“, заяви кметът Живков. Използват се  всички възможности за това. Освен кампаниите и данъчната отстъпка с 5% в първите четири месеца на годината се предприемат и принудителни мерки. За 2023 година са образувани 820 дела срещу нередовни данъкоплатци. Несъбраните вземания са в размер на 2 210 000 лева.

От началото на годината досега повечето второстепенни разпоредители с бюджетни средства – детски градини, училища, социални услуги и др. са внесли данъците си в общината.

Кметът на Монтана разчита примерът да бъде последван и от останалите държавни институции и най-вече от бизнеса с голяма данъчна тежест. 

„Има увеличение на разходите средно с 20 % на всички общински услуги, а в същото време данъците остават непроменени. Това положение изисква изрядна събираемост и за това е призивът ни към всички наши съграждани да бъдат отговорни и изчистят сметките си към общината, в заключение заяви Живков.