Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца

Празник на виното зарадва врачани

  04.02.2024 22:50
Празник на виното зарадва врачани

За поредна година Областния комитет на ВМРО зарадва врачани с организирано отбелязване на един от най-обичаните български зимни празници - Свети Трифон Зарезан. Десетки участници се включиха в конкурса за "Най-добро воеводско вино", а всички присъстващи опитаха домашно приготвени мезета, вина и ракии.
Допълнително настроение внесоха песните за вино и любов, изпълнени от състава на НЧ "Милин камък 1927" с. Мраморен, а известният в цяла България местен зевзек Дедо Скръц припомни остроумия и пиперливи истории от врачанския край.
Събитието уважиха почетния председател на ВМРО Красимир Каракачанов и евродепутата и Ангел Джамбазки.
Областния лидер на „войводите“ Красимир Богданов заряза лозите и представи символиката на този ден, който е мост между различните епохи, народи и цивилизации, живели тук преди нас. Празникът е неразделна част от културната идентичност на българина, предавана от траките-трибали, римляни, славяни и българи до днес. Богданов отправи пожелания за здраве, берекет и вяра в утрешен ден и призова днешното поколение да пази традициите.
В конкурса за най-добро червено вино, професионалното жури определи за победител Красимир Петров от село Лиляче. При белите вина бяха присъдени 2 първи награди – на Валентина Котова от Мраморен и на Цветан Ангелов от Згориград. Отличените и участниците получиха различни награди.
Празникът продължи с много настроение и веселие.

Последни
Анкета
Доволни ли сте от избора на новия български патриарх?

Резултати