Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Политика

Правителството с конкретни предложения към земеделските производители

  04.02.2024 20:32
Правителството с конкретни предложения към земеделските производители

Със 150 млн. лв. държавата ще подкрепи производителите на месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза и лозя. Средствата ще бъдат отпуснати в срок до 30 юни, до когато е удължена на европейско ниво помощта, свързана с войната в Украйна. За целта ще бъдат преструктурирани средства от бюджета на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд „Земеделие“.

Това обяви министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти след среща с представители на браншови организации на земеделски производители. В разговора в Министерския съвет участваха също министърът на земеделието и храните Кирил Вътев,  заместник-министри от ведомството и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.

Зърнопроизводителите, които са били на загуба през 2023 г., правителството също предлага да бъдат подпомогнати. Загубите ще бъдат доказвани чрез годишните декларациите, които следва да се подадат в НАП до края на месец февруари. Необходимите средства са осигурени от бюджета на земеделското министерство и няма да са за сметка на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони. Акад. Денков напомни също, че има възможности и за нисколихвени заеми - на стойност 30 милиона в бюджета на ДФ „Земеделие“.

По отношение на промените в законодателството, касаещо сектора, продължава съвместната работа на ресорното министерство с производителите. От бранша настояват подготовката на промените в законодателството да бъде ускорена, защото тези промени се очакват от много години.

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати