Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Европа

В Унгария унищожиха 40 тона ГМО зърно, внесено от Украйна

  03.02.2024 23:46
В Унгария унищожиха 40 тона ГМО зърно, внесено от Украйна

Унгарският орган за контрол на храните реши да унищожи 40 тона генетично модифицирани царевични семена, внесени от Украйна. Това се казва в изявление на унгарския министър на земеделието Ищван Наги, публикувано на 3 февруари на уебсайта на министерството.

„Инспектори от Националния орган за безопасност на хранителната верига иззеха от обращение около 40 тона генетично модифицирани царевични семена, внесени от Украйна. Срещу разпространителската фирма е образувано дело. В съответствие със закона семената ще бъдат унищожени“, се казва в съобщението.

Наги подчерта, че Унгария ще защити продоволствената сигурност на гражданите и интересите на унгарските фермери.

Страната също така се застъпва за това всички вносни продукти да отговарят на европейските стандарти за качество на храните: Европейският съюз (ЕС) има списък с разрешени видове селскостопански продукти, използващи ГМО.

Наги добави още, че зърното е внесено незаконно, тъй като Унгария продължава да забранява вноса на селскостопански продукти от Украйна на национално ниво в очакване на приемането на подобно общосъюзно решение. Забраната обаче не важи за транзитно превозване на украински стоки през територията на Унгария до страни от Азия и Африка.

По-рано, на 31 януари, премиерът на Украйна Денис Шмихал заяви, че се надява Европейската комисия (ЕК) да намери начин да премахне едностранните забрани за внос на украински продукти, които са в сила в Унгария, Полша и Словакия.

На 22 януари Европейската комисия реши да позволи на страните, които граничат с Украйна, да забранят вноса на селскостопански продукти оттам на национално ниво, за да защити местните фермери.

Източник: kritichno.bg