Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин

Разкриха 32-ма мигранти в района на ГКПП Видин – Калафат

  01.02.2024 22:29
Разкриха 32-ма мигранти в района на ГКПП Видин – Калафат

Разкрити са опити за незаконно превеждане и преминаване на 32 мигранти през българската граница в района на ГКПП Видин – Калафат

Под ръководството на Районна прокуратура - Видин се водят действия по разследване по образувани досъдебни производства за незаконни деяния - опит за преминаване на границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта и опит за превеждане на лица с използването на моторно превозно средство. В рамките на два дни - 30.01.2024 г. и 31.01.2024 г., на ГКПП – Дунав мост Видин – Калафат при извършени проверки граничните полицаи от ГПУ - Видин са осуетили опити за незаконно преминаване и превозване на 32 мигранти през границата на страната. В товарните автомобили, управлявани от граждани на Турция, са били укрити чуждестранни граждани от Сирия и Ирак, сред които имало и непълнолетни лица.

В един от случаите 13 мигранти са били укрити в ремаркето на товарния автомобил. В хода на разследването е било изяснено, че някои от тях имат регистрационни карти на чужденци, издадени от Държавната агенция за бежанците, а другите са без валидни лични документи. По сходен начин са били установени 19 чуждестранни граждани в друг товарен автомобил с турски регистрационни номера. Водачите на превозните средства са привлечени в качеството на обвиняеми за извършени престъпления по чл. 280, ал. 2, т. 1, пр. 2, т. 3 и т. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК. С постановление на наблюдаващия прокурор те са задържани за срок до 72 часа. Товарните автомобили са иззети като веществени доказателства по делото.

Спрямо мигрантите се водят досъдебни производства за опит за незаконно преминаване на границата. Те са привлечени в качеството на обвиняеми за извършени престъпления по чл. 279, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК и са задържани за срок до 72 часа. В хода на разследването е изяснено, че един от обвиняемите – 27-годишният Л.Х. от Сирия, е осъдено само няколко дни по рано за същото престъпление. Предстои произнасянето на съда по исканията на Районна прокуратура - Видин за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите лица.

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати