Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Симфониета –Враца открива пролетния полусезон

  01.02.2024 15:49
Симфониета –Враца открива пролетния полусезон

Ще ни гостуват много световни майстори на виолончелото, обеща директорът на Симфониета - Враца Христо Павлов

Много разнообразие, много интересни, но и много традиционни неща - така обобщи новия концертен сезон „Зима - пролет 2024“ на Симфониета - Враца директорът и диригентът на оркестъра Христо Павлов. Концертите и солистите бяха представени в Националния пресклуб на БТА - Враца. „Нашият основен стремеж е да се срещаме с музиканти, които могат да донесат още нещо за нас, за публиката - нова музика, нова класа. Облагородяващи срещи, от които всички растем“, посочи Христо Павлов.

По думите му едно от нещата, които ще различават този сезон от предишния, е наличието на много гостуващи световни майстори на виолончелото. Първият концерт, с който се открива сезона на 2-ри февруари е точно такъв. Солист ще е италианският виолончелист Франческо Мариоци, които също участва в днешната среща.

Според него малко оркестри в провинцията в Италия могат да се похвалят с такова развитие, каквото демонстрира Симфониета - Враца. „Трябва да се инвестира в тези оркестри в малките градове, за да има и там достъп до култура, защото така се изгражда музикален вкус“, посочи Франческо Мариоци и допълни, че би бил щастлив, ако в Италия има такава културна среда, каквато има във Враца. Според него в Италия живеят в дълбока културна криза, тъй като там съществува високо ниво на музиканти и на публиката, но има и публика от много по-ниско ниво.

Според представената програма през този сезон Врачанският симфоничен оркестър ще има концерти и в зала „България“, ще участва в Софийски музикални седмици. Предвиждат се и няколко концерта, които ще са изненада за врачанската публика и ще са с вход свободен.

 И този полусезон на Симфониета – Враца е посветен на 100-годишнината от рождението на първата жена диригент в България Радосвета Бояджиева. Тя е създателят и първи диригент на Врачанския симфоничен оркестър, който отбелязва 50 години творческа дейност. 

На 31-ви март ще има още един юбилеен концерт, който ще е посветен на 75-та годишнина на българския композитор, пианист и музикален педагог Филип Павлов, диригент ще е Константин Илиевски.

На снимката: Виолончелистът Франческо Мариоци (в ляво) и Христо Павлов (в дясно)

Снимка: Мая Ценова

Източник - БТА