Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
България

40 деца в Белене учиха за гората и нейните обитатели

  31.01.2024 15:39
40 деца в Белене учиха за гората и нейните обитатели

Спазването на закона в горите, защо е важно екологичното равновесие, как горските служители се грижат за гората и какви ползи носят дърветата за живите организми, бяха част от темите, които бяха засегнати от горски педагози в Северозападно държавно предприятие и ДГС-Никопол пред деца и
ученици в град Белене. Уроците по Горска педагогика бяха изнесени в Детска градина „Знаме на труда“ и в Средно училище „Димчо Дебелянов“, в които участие взеха около 40 деца. Подробно бе обърнато внимание на подрастващите за същността на професията на горския служител в стопанисването и опазването на гората от бракониери и природни явления, какви грижи полагат лесовъдите за развитие на здрава и устойчива гора, както и какви дейности извършват в опазването на дивеча.

 Децата научиха още какви правила трябва да спазват при излет в гората, за сериозните последици върху екосистемите от пожари, в гасенето на които наравно с пожарникарите участват и горските служители. В практическата част бяха разиграни образователни и щафетни игри, които имаха за цел да обогатят познанията на подрастващите за видовете горски животни, обитаващи нашите гори, с тяхното поведение в природата, начина на хранене и размножаване.
Горските педагози обърнаха внимание и на разнообразието на дървесните видове, както и на основното им деление на широколистни и иглолистни. Зам. директорът на ДГС Никопол изнесе интересна беседа пред третокласници за сватбуването при елените. Инж. Андриан Ангелов разказа още любопитни факти за техните рога. Разиграни бяха игри, целящи да надградят беседите. Децата се включиха с голямо желание в „Донеси моето съкровище“, “Дървословица“, „Познай кое животно съм“, „Вълк и елен“,
„Прилепи и нощни пеперуди“, „Ти си моя стол“, „Тайна торбичка“ и др. В края на заниманията бяха обобщени основните акценти от уроците по Горска педагогика.