Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Творческа среща с поетесата Ели Томинска във Враца

  26.01.2024 14:07
Творческа среща с поетесата Ели Томинска във Враца

Библиотеката при Народно читалище „Развитие - 1869“ гр. Враца и Дружество „Будители“ в област Монтана Ви канят на творческа среща с поетесата Ели Томинска и представяне на книгата ѝ „Птица с едно крило“. Срещата ще се състои на 30-ти януари 2024 г. / вторник/эот 17:30 ч. в читалнята на библиотеката.

***
Писателката Ели Томинска от монтанското село Аспарухово е известна със своите приказки и разкази за деца, публикувани в учебници и излъчвани в „Лека нощ деца“ по БНТ. За разлика от предишни нейни творби стихосбирката „Птица с едно крило“ е за възрастни и в нея са поместени около 80 стиха.

„Понеже навършвам 70 години в стихосбирката ми съм включила и от предишните ми 2 стихосбирки стихотворенията, които най съм харесвала... Книгата се казва „Птица с едно крило“, защото се чувствам така, откакто е починал съпруга ми, че едното ми крило го няма и не мога да летя... Може би 1/3 от стиховете са във връзка с нашата любов, ние сме били от деца заедно. Иначе другите стихове са посветени на природата, на Дунав, защото сме от Лом. Без подкрепа аз никога нямаше да бъда тук и да имам днес среща с вас. Това беше основното, което ме подтикна да направя стихосбирката. Всъщност аз бях написала нещата, но нямах желание да ги издавам. Основният човек, който ме накара да го направя е моята внучка, както и литературният критик и изследовател Юлий Йорданов. Стиховете са обособени в три раздела и всички те са посветени на съпруга ми. Дано всеки един от вас намери в стихосбирката поне едно стихотворение, което да го докосне. За твореца е много важно да знае, че ако не с всичките си произведения, то дори само един негов стих е трогнал душата на читателя, това ще е истинската награда за писателя“ – каза поетесата.
Авторката споделя, че е съвсем различно да пишеш за деца и възрастни:
„Децата са кристално чисти и като ги погледнеш, като четеш, разбираш това става ли нещо или не става. Просто винаги преди да издам книга, съм си сверявала часовника с децата и много пъти са ми показвали дали нещо трябва да отпадне, да се промени. Докато за възрастни малко са хората, които ще ти кажат - ето това ми хареса. Просто възрастните са по-потайни, по-дискретни и за тях се пише по внимателно, в смисъл, да не засегнеш чувствата на някой...“„Птица с едно крило” е третата книга за възрастни, която Ели Томинска издава.