Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца

Врачанските огнеборци са потушили 1863 пожара

  25.01.2024 22:32
Врачанските огнеборци са потушили 1863 пожара

О т ч е т за дейността на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Враца за 2023 г.

На 25-ти януари 2024 г., в сградата на РДПБЗН Враца се проведе отчет – анализ за дейността на РДПБЗН Враца за 2023 г. На анализа присъстваше старши комисар Любомир Баров – заместник-директор на ГДПБЗН-МВР.

През 2023г., служителите на РДПБЗН Враца са реагирали на 1863 сигнала за произшествия. Пожарите с материални загуби са 194, пожарите без нанесени материални щети са 774, техническа помощ – 546, дежурствата са 242, помощ на друга РСПБЗН – 22, лъжливите повиквания са 48 и аварийно-спасителните дейности са 37.

По отрасли разпределението на пожарите с материални загуби е следното: 94 в жилищно стопанство и дейности на домакинства; 2 в преработваща промишленост; 19  в селско и рибно стопанство; 39 в транспорт, складиране и пощи; 12 в горско стопанство; 10 в търговия и ремонт; 4 в енергетиката; 3 в хотелиерство и ресторантьорство; 1 в образование; 2 в хуманно здравеопазване и социална работа; 1 в издателство, медии, далекосъобщения; 1 в култура, спорт, развлечения и 1 в други дейности.

Без нанесени материални щети са възникнали 774 пожари, от които: 529 в сухи треви, паднала листна маса и храсти, 35 в стърнища, 152 в отпадъци, 39 в комини и 19 в други обекти.

Техническа помощ е извършвана 546 пъти.

Извършени са 37 аварийно-спасителни дейности от които: 36 при катастрофи в транспортни средства, 1 оказване помощ на пострадали граждани и издирване или спасяване.

Най-много от пожарите с преки материални щети са възникнали в жилищни сгради – 94, което представлява 49 % от тези пожари. Следват пожарите в транспорта 39 – 20 %, в селскостопански обекти 19 – 10 % и в горско стопанство 12 – 6 % от пожарите със загуби. През 2023 г. отчитаме абсолютен минимум при пожарите със загуби. Намалението е с 26% спрямо средния брой за 5 годишния период.

Засегнатите от пожари горски площи за 2023 г. са 786 дка.

Най-голям е броят на пожарите поради небрежност при боравене с открит огън, неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди и строителна неизправност.

През отчетния период сили и средства на РДПБЗН Враца са участвали при ликвидиране на 2 бедствени положения на територията на областта.

По представени проекти на новостроящи и реконструиращи се обекти са издадени 196 становища за съответствие на инвестиционните проекти с правилата и нормите за пожарна безопасност и 10 решения за отказ, 4 становища за съответствие на строежи с правилата и нормите за пожарна безопасност във връзка с въвеждане в експлоатация и 2 становища за съответствие с правилата и нормите за пожарна безопасност на обекти, инсталации и съоръжения, когато това е предвидено в нормативен акт.

Служителите упражняващи ДПК и ПД от РСПБЗН са участвали в работата на 152  приемателни комисии и експертни съвети по устройство на територията. Извършени са 334 проверки на строящи се обекти.

От специализираните органи за ПБЗН, упражняващи ДПК и ПД през 2023 г. беше извършено следното:

- 76 комплексни проверки на обекти, 1618 тематични проверки и 1552 контролни проверки;

- връчени са 116 писмени разпореждания.

Издадени са 3 сертификата за съответствие на обектите с правилата и нормите за ПБ.

За констатирани нарушения на противопожарните изисквания през 2023 г. са съставени 72 акта за установяване на административни нарушения.

От служители на РДПБЗН Враца са извършени 398 проверки за контрол по спазването на ЗЗБ. За констатирани нарушения на изискванията на ЗЗБ са съставени 9 констативни актове.

През посочения период в съответствие с правилата за провеждане на международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“ бяха проведени пет общински и един областен етап на конкурса. От представените 37 рисунки 9 от тях бяха класирани за националния етап на конкурса.

Проведен беше областен етап на ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“. В състезанието взеха участие 6 отбора с 26 ученици. Първото място зае отбора от СУ „Козма Тричков“ гр. Враца.

Проведени бяха пет районни състезания с МПО „Млад огнеборец“. Излъчените победители участваха в областното състезание проведено на стадион „Христо Ботев“, гр. Враца. Победител в областното състезание е отбора на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Козлодуй.

През годината беше проведено обучение за защита при бедствия в училища и детски градини. Проведени бяха 192 занятия с 4944 участници.

Проведени са и следните занятия: 1 с работещо население в държавна и общинска администрация, 6 занятия с доброволни формирования, 37 занятия в обекти на критичната инфраструктура и 8 занятия в други обекти. Проведена е една тренировка на щаба за координация на  общинско ниво, 1 комплексно учение на областно ниво и 120 учебни сборове на обектово ниво.

На територията на област Враца функционират осем доброволни формирования в общините Враца, Козлодуй, Роман, Мизия, Борован, Хайредин, Оряхово и Мездра. През годината продължи обучението на доброволните формирования под формата първоначален курс и поддържащи обучения.

Регистрирани са 12 участия на доброволните формирования по ликвидиране на последствията от пожари.

Подобреното ниво на подготовка и информираност на населението за поведение и прилагане на необходимите защитни мерки при пожари, бедствия и извънредни ситуации, поддържането на добро ниво на практическата подготовка на оперативния състав, способстват за достигането на абсолютен пет годишен минимум на пожарите със загуби, както и на загиналите при пожари граждани.

Регионална дирекция„Пожарна безопасност и защита на населението“ – Враца