Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Изложба “Врачанските къщи - нестихващо достолепие” в Народното събрание

  19.01.2024 00:30
Изложба “Врачанските къщи - нестихващо достолепие” в Народното събрание

Областният управител на Враца уважи откриването на изложба под надслов “Врачанските къщи - нестихващо достолепие” в Народното събрание. Експозицията представя по интересен и иновативен начин архитектурните ценности на град Враца и е организирана  сдружение Врачанските къщи по идея на народния представител Деница Симеонова.

Включени са около 20 постера, на които могат да се видят най-знаковите къщи във Враца в периода от Освобождението до 1944 г. в архитектурните стилове „сецесион“ и „модернизъм“, обясни Светла Буюклийска- председател на сдружението. По думите й от тези къщи във Враца са останали малко и сред тях са Скачоковата, Бобошевската, Балабановата къщи, Митрополията, Епархийския дом.

Областният управител ще подкрепи идеята за промени в Закона за културното наследство, отнасящи се до дефинирането, опазването и съхранението на паметниците на културата, които са частна собственост.

Председателят на Сдружение „Врачанските къщи“ Светла Буюклийска изказа благодарност, че има възможност да представи каузата на организацията на най-високо ниво в държавата - в Народното събрание.

На откриването на изложбата присъстваха народни представители, общински съветници,  експерти, журналисти.

Изложбата е експонирана в Мраморното фоайе на Народното събрание и може да се види от 17 до 23 януари 2024 г.