Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Общинската комисия по култура се срещна с културни институции

  18.01.2024 16:55
Общинската комисия по култура се срещна с културни институции

Създават електронна платформа на културните прояви във Враца

 Среща на Постоянната комисия по култура се прведе с ръководителите на културни институции в гр. Враца се проведе. Събитието беше анонсирано в края на миналата година и се организира по инициатива на ресорната комисия в Общинския съвет. От страна на домакините участие взеха: Красимир Богданов _ председател, Ирина Иванова – зам.-председател, д-р Наташка Велчовска, Вероника Ценова, Васко Врачовски и Лилиан Петков. Срещата уважи и д-р Владимир Христов – Председател на Общинския съвет.

На поканата се отзоваха: Георги Ганецовски – Директор на Регионален исторически музей, Силвия Павлова – Директор на Регионална библиотека „Хр. Ботев“, Маргарита Василева – Директор на Държавен архив – Враца, Евелина Васкова – Директор на Дом на науката и техниката, Георги Врабчев – Директор на Младежки дом, Георги Александров – Зам.-директор на Драматично-куклен театър, Милена Ангелова – Секретар на НЧ „Развитие - 1869“, Ангел Григоров – Секретар на Дом на науката и техниката, Валя Паскова – Старши експерт - Военен клуб, Георги Могилски – Експерт концертна дейност - Държавна симфониета Враца.

В началото Красимир Богданов благодари на присъстващите за усилията които влагат за запазването  на Враца като културен център на Северозапада и акцентира върху необходимостта от сътрудничество и синхронизиране проявите на различните институции. Ирина Иванова предложи създаването на електронна платформа, където да бъдат оповестявани всички предстоящи културни събития.

Присъстващите споделиха и част от проблемите които съпътстват дейността им. Високите режийни разходи и проблемите с отоплението на залите и салоните затруднява провеждането на културни събития в студените месеци. Някои от обектите, като сградата на Музикалната школа имат нужда от спешни ремонтни дейности. В Етнографско-възрожденския комплекс трябва да се отстранят опасни дървета. Съществува неяснота относно поддръжката на парка на Военния клуб. Една от очакваните промени е, Народното събрание да измени Закона за местните данъци и такси и начина на образуване на такса битови отпадъци. Надеждите са за по-справедлив механизъм за облагане на културните институции.

В отговор на поставените въпроси, Председателят на общинския съвет и членовете на комисията оповестиха, че част от исканията вече са в процес на реализация. Те поеха ангажимент да предоставят изнесената информация на ръководството на Община Враца. Всички присъстващи се обединиха около становището, че тези срещи трябва да станат регулярни.