Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Политика

Премиерът акад. Николай Денков в Давос

  16.01.2024 14:27
Премиерът акад. Николай Денков в Давос

Премиерът акад. Николай Денков в Давос: Привличане на таланти, партньорства и експерименти ще осигурят европейски пробив в иновациите                            

  За да имат успехи, европейските учени и иноватори трябва да имат възможност да експериментират повече. Така ще успеят в съревнованието със САЩ и Китай. Това послание отправи министър-председателят акад. Николай Денков в рамките на Световния икономически форум в Давос, където участва в дискусия на тема „Стремежът на Европа към иновации“. Премиерът посочи, че както в науката, така и в иновациите възможността да бъдат правени повече опити, макар и голяма част от тях неуспешни, е от съществено значение за крайния резултат. Именно затова постепенно се променя и старата идея, че за да има финансиране, е важно да има бърз успех.

Другият ключов фактор, според премиера акад. Денков, е партньорството между науката и бизнеса. Министър-председателят добави още, че е от голямо значение да не бъдат противопоставяни фундаменталната и приложната наука – принцип, който в САЩ е осъзнат и приложен по-рано от Европа. „Те развиха своята научна екосистема, свързана с иновациите, по-бързо от Европа“, посочи акад. Денков и добави, че Европа следва да се развива в това отношение в ускорени темпове.

В дискусията участваха също еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, испанският министър на цифровата трансформация Хосе Луис Ескрива, проф. Мария Лептин, президент на Европейския научноизследователски съвет и Димитри де Врезе  изпълнителен директор на нидерландска мултинационална корпорация, работеща в областта на здравето.  Всички участници се съгласиха, че Европа трябва да запази талантите си и също така да бъдат положени повече усилия за привличането на иновативни умове, така че да бъдем още по-гостоприемни за науката.                                               

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати