Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Татяна Александрова гостува с изложба живопис в Община Мездра

  12.01.2024 16:27
 Татяна Александрова гостува с изложба живопис в Община Мездра

Плевенчанката Татяна Александрова гостува с изложба живопис в Община Мездра

По покана на Градската художествена галерия плевенчанката Татяна Александрова подреди в Община Мездра самостоятелна изложба живопис. Тя е организирана със съдействието на инж. Делян Дамяновски - изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ). Авторката гостува за втори път в гр. Мездра, след като през 2015 г. представи своята дебютна стихосбирка „Отвъд зримото“.

Експозицията включва 25 акрилни платна, в които художничката „разкрива сложния и многоцветен свят на жената“, каза при откриването на изложбата Светла Дамяновска, главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. „Лица, в едър план изпълват платната й, обкръжени от композиции от свободна геометрия и ярки, чисти цветове.

Творбите са наситени с образи и състояния, а душевният мир на изобразените жени е загатнат посредством топлите или студени багри и съчетанията от тях. Картините изглеждат силно декоративни - те могат да оживят и стоплят помещението, да бъдат най-силния акцент в него, да привличат погледа като магнит и да придават модерно звучене на обстановката.

Но те не са само творби, които биха разкрасявали интериора. Въпреки привидно плоските и силно стилизирани фигури и фонове, в произведенията има психологическа дълбочина и тя е доловима при внимателно разглеждане.“

„Рисуването е моя променен поглед за света, затова и не се придържам към традиционализма, а търся един друг ракурс на изразяване, споделя за своето творчество Татяна Александрова.

Изкуството за мен е начин на живот, на мислене и на съпреживяване. Вдъхновението ме намира навсякъде. Обикновено картините идват готови в главата ми - само трябва да ги „усмиря̀,” и позиционирам върху платното. затова не мога да повторя една картина. Дори да искам да я прерисувам, нещо ме повежда в друга посока и погледът ми към нея става друг.

Писането и рисуването са моите начини на себеизразяване, на провокация към сетивността ми, на „дълбаене” в духовното. Те са моята вътрешна потребност, която ми дава енергия, моето различно бягство от действителността, моят поглед отвъд зримото.”

От името на Община Мездра заместник-кметът Нели Минева поздрави Татяна Александрова с изложбата и й подари букет цветя.

 Експозицията може да бъде разгледана до средата на месец февруари във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра.  

***Татяна Александрова е родена на 11 февруари 1956 г. в София, но от години живее и твори в гр. Плевен. Завършила е Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Работила е като учител по български език и литература, редактор в Издателство „Грамма“, психолог и педагог в Превантивно-информационен център по зависимости, преподавател в Медицински университет - Плевен, експерт в ДНСК. От  2005 г. е индивидуален член на Съюза на учените в България. Автор е на стихосбирката „Отвъд зримото“ (2014 г.) и на романа „Анатомия на абсурдността“ (2021 г.).