Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Краезнание Култура

50 години от смъртта на диригента Георги Гетов

  09.01.2024 00:34
 50 години от смъртта на диригента Георги Гетов

Георги Гетов Иванов

/ 17 март 1930 година - 8 януари 1974 година /

Създател и дългогодишен художествен ръководител на детско-юношески хор “Волна песен”.

Георги Гетов е роден на 17 март 1930 година в село Лиляче, Врачанско. Учи в Духовната семинария в Черепиш. В съществуващия тогава Учителски институт във Велинград, където е студент, става солист на градския хор и помощник главен диригент. По-късно завършва Държавна музикална академия в София- клас по диригентско майсторство.

Под негово ръководство самодейността в родното му село постига значителни успехи в художествените прегледи, провеждани в Криводол и Враца. В селата Балей и Брегово / Видинско/, където учителства пет години, създава детски хор. Завръща се като преподавател по музика в гимназията в Криводол, организира и ръководи едновременно четири хорове. Работи и в Окръжния пионерски дом във Враца.

За кратко време Георги Гетов е диригент на хор “Бодра смяна” с главен художествен ръководител Бончо Бочев. Отново се завръща във Враца- в Пионерския дом. По негова инициатива през 1958 година се създава пионерския хор “Волна песен”, на който става диригент и главен художествен ръководител до 1973 г. Първият концерт на хора е изнесен в началото на 1959 година.

След като през есента на 1961 г. е сформиран и първият пионерски струнен оркестър с ръководител Пеко Тодоров, на 1 декември се организира голям съвместен концерт, в който са включени 120 певци и инструменталисти. Под ръководството на Георги Гетов, за 15-годишното съществуване на хор “Волна песен” са изнесени над 450 концерта в страната и чужбина. През 1962 година е поставено началото на творческа дружба с хор “Бодра смяна”, чийто диригент е Бончо Бочев.

Едновременно с ръководството на пионерския хор, Гетов работи като нещатен методист към отдел “Народна просвета” при ОНС и като диригент на хора при Врачанската опера. Благодарение на неговата енергичност в много училища в града и окръга са създадени 29 ученически духови музики и добре обзаведени кабинети по музика.

Георги Гетов е лауреат на Третия републикански фестивал на художествената самодейност, носител на Специален диплом на ЦК на ДКМС, Почетна грамота от Харковската телевизия, Почетен диплом на Радио Братислава, Почетна грамота на Областния комитет на ЦК на ВЛКМС в Суми и други.

Носител е на орден “Кирил и Методий”- втора степен.

С Протокол № 34 от 29 май 1998 година и Решение № 213 на Общински съвет –Враца, Георги Гетов посмъртно е удостоен със званието “Почетен гражданин на Враца”.