Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Образование

Ботевци отбелязаха 176 години от рождението на поета

  07.01.2024 16:46
Ботевци отбелязаха 176 години от рождението на поета

Учениците от СУ „Христо Ботев” във Враца се включиха в отбелязването на 176-та годишнина от рождението на поета и революционер Христо Ботев

По традиция, и с разнообразни инициативи и дейности ботевци отбелязаха 176-тата годишнина от рождението на великия поет и революционер Христо Ботев.Още в навечерието на рождената дата на бележития поет и революционер Средно училище „Христо Ботев“ – Враца бе огласено от революционни песни, стихове и пламенни слова в изпълнение на младите ботевци.

Учениците от начален етап посветиха седмицата преди рождението на своя патрон с четене на стихове, изработване на постери и книжки, с провеждане на викторини и преписи на неговите стихове. Паметният ден бе отбелязан и с тържество в училищната аула под надслов  „Памет за Ботев“. То бе подготвено от ТГ „Мечо Пух“ с ръководители Милена Милчева и Деница Петкова, а на него присъстваха всички ученици от начален етап със своите учители.

Учениците от прогимназиален етап се преклониха пред величието на големия поет и революционер, застанаха на почетен караул и поднесоха цветя на паметника му в училищния двор. Седмокласниците проведоха открит урок в Ботевата зала в Регионален исторически музей – Враца под наслов „Жив е той, жив е“, в който участие взеха проф. Вера Бонева и Нели Стоянова, уредник в отдел „Възраждане“- РИМ, Враца.

По собствена инициатива учениците от 10.а клас, профил „Обществени науки“ изработиха брошура, посветена на живота и делото на Христо Ботев. Гимназистите изненадаха и очароваха малките ботевчета като им представиха своята авторска дипляна по време на тържеството в аулата и раздавайки брошура на всяко дете от начален етап отправиха послание да пазят и ценят ботевия дух, да предават делата му, с гордост да носят името „ботевци“ като ученици на най-старото учебно заведение в областта, чийто патрон е Христо Ботев. Представиха и тематична презентация, рецитираха стихове и традиционно поднесоха венец пред паметника на поета на едноименния градски площад. След това представителната група взе участие в „Ботева вечер“ в РИМ, Враца с гост – лектор проф. Вера Бонева.