Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Избори

ОИК - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на кметове

  05.01.2024 15:48
ОИК - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на кметове

ОИК - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на кметовете на Лютиброд и на Крета

С Решение №200-МИ/ 03.01.2024 г. Общинска избирателна комисия (ОИК) - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на кмета на Кметство Лютиброд Николай Христов, който почина на 25 декември 2023 г. на 68-годишна възраст.

С друго свое решение - 201-МИ/ 03.01.2024 г., ОИК - Мездра прекрати предсрочно пълномощията и на Васил Дацев - кмет на  Кметство Крета. Основанието за това: в едномесечен срок от полагането на клетва като кмет на Кметство Крета той не е изпълнил задълженията си по чл. 41, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), т. е. не е предприел необходимите действия за прекратяване на дейността си като търговец и управител на търговските дружества „ВД Комплекс“ ЕООД и „Металпро“ ЕООД - София и в същия срок не е уведомил писмено председателя на Общинския съвет и ОИК - Мездра за предприети действия в тази посока.

Решението подлежи на оспорване по реда на чл. 459 от Изборния кодекс (ИК), във връзка с чл. 42, ал. 5 от ЗМСМА, пред Административен съд - Враца в 7-дневен срок от обявяването му.

ОИК - Мездра е уведомила за тези свои решения Централната избирателна комисия (ЦИК), като е изпратила копия от решенията, заедно с документите, установяващи основанията за предсрочното прекратяване на пълномощията на кметовете на Лютиброд и на Крета.

Съгласно изискванията на чл. 463, ал. 4 от ИК, в 7-дневен срок от получаване на решенията на ОИК - Мездра ЦИК ще предложи на Президента на Република България да насрочи частични избори за кмет на Кметство Лютиброд и на Кметство Крета.

В 14-дневен срок от предложението на ЦИК Президентът на Република България е длъжен да насрочи частични избори за кметове на двете населени места не по-късно от 40 дни преди изборния ден (чл. 463, ал. 5 от ИК).

Последни
Анкета
Къде ще прекарате Великденските празници?

Резултати