Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Монтана

Мъжко хоро ще се извие в Монтана на Богоявление

  03.01.2024 17:20
Мъжко хоро ще се извие в Монтана на Богоявление

Йордановден в Монтана ще бъде отбелязан за първи път с мъжко хоро в ледените води на река Огоста. Инициативата е на Сдружение „Ново начало БГ 2020“ и Танцов състав „Радост“. Тя е подкрепена от Община Монтана и е съгласувана с Видинската митрополия.

Празникът ще започне в 12 часа на 6-ти януари до пешеходния мост на  Огоста. Велик Йордановденски водосвет ще бъде отслужен от архимандрит Антим и свещеници от Монтана. След него желаещите да участват в ритуала ще целунат кръста и ще бъдат поръсени със светена вода. Този, който хване светия символ, ще получи и парична награда в размер на 150 лв. от кмета на общината Златко Живков. Смелчагата ще поведе хорото, което ще се извие под звуците на духов оркестър „Монт мюзик“. Танцуващите ще понесат над реката 10-метров национален флаг.

Изискването към мъжете, които ще скачат за Богоявленския кръст е да бъдат облечени с национални носии или да имат елемент от традиционен костюм, уточни Радостина Цветанова – хореограф на състава, който предложи идеята за по-различно отбелязвана на Йордановден в Монтана. Непълнолетните участници трябва да представят ДЕКЛАРАЦИЯ за информирано съгласие от родител или да бъдат придружени от него. Декларацията е достъпна и на официалната страница на сдружение „Ново начало БГ 2020“.

„Нашата цел е да запазваме, разпространяваме, обогатяваме и популяризираме българското фолклорно танцово изкуство и традициите на нашия народ. Инициативата ни е подчинена на тази мисия.“ – каза г-жа Цветанова. Танцьорите от ансамбъла са подготвили и курбан, който също ще бъде осветен. Местни производители ще предлагат храна и напитки.

Танцьорите от състав „Радост“ вярват, че на тазгодишния Йордановден в Монтана ще се получи истински празник. Погрижили са се за огньове, на които да се стоплят участниците в ритуала. Ще бъдат осигурени и палатки, в които да се преоблекат след хорото.

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати