Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Политика

Манолова оспорва жалбата на областната управителка

  29.12.2023 15:06
Манолова оспорва жалбата на областната управителка

Манолова оспорва жалбата на областната управителка срещу спирането на унищожаването на Паметника на Съветската армия

Днес председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова внесе отговор възражение срещу жалбата на областния управител на София, с която според Манолова тя иска да продължи незаконното нарязване на бронзовите фигури и барелефите на Паметника на Съветската армия.

„Областната управителка смята, че е над закона и че никой не може да изпрати в съда нейните вандалски действия, дори когато са абсолютно незаконни. Също така видяхме какво представлява според нея добра грижа на добър стопанин – да нарежеш безогледно и безобразно бронзовите фигури на Паметника и да ги захвърлиш в калта на един недвижим имот в с. Лозен“ заяви Манолова в отговор на жалбата на областната управа, която макар и все още непристигнала във Върховния административен съд, е публикувана на уебстраница на администрацията. В нея се виждат два основни аргумента: че сдружения и граждани нямат правен интерес да обжалват незаконни действия на държавата и че действията на Областната управа са били в качеството ѝ на добър стопанин.

Председателят на Изправи се.БГ обяви, че от сдружението представят пред ВАС доказателства за това къде и как са захвърлени частите от бронзовите фигури на Паметника на Съветската армия. По нейни думи то е направено по един вандалски и безобразен начин, така както и бяха нарязани фигурите преди дни.

„Важно е произнасянето на ВАС, защото то ще бъде доказателство, че вече България е „правова държава“, както твърди и след промените в Конституцията министърът на правосъдието, т.е. че никой орган, независимо колко високо стои в йерархията, не може да си позволява действия, които нямат законово основание, каквито са действията на областната управителка“ каза лидерът на Изправи се.БГ.

Според Манолова длъжностни лица от областната администрация и самата областна управителка са се опитвали да поправят незаконните си действия с допълнителни действия и актове, създадени след демонтирането на Паметника на Съветската армия и произнасянето на АССГ, но в нито един от изложените документи не се съдържа основания, което да позволява нарязването на бронзовите фигури и барелефите на Паметника.

Председателят на Изправи се.БГ изтъкна, че произнасянето на ВАС в съответствие със закона е важно, защото то ще пресече мераците на други органи и лица да унищожават паметници на българската история, както се дирижира в публичното пространство.

„В ход е една мащабна акция за унищожаване на паметници от Втората световна война, която е абсолютно незаконна и не се основава на никакви административни актове или законови разпоредби. Това просто трябва да бъде пресечено, ако искаме да имаме претенциите за една правова държава“. За това предупреди Манолова и се обърна към областния управител на София: „Да, Изправи се.БГ като сдружение имаме правен интерес да обжалваме нейните вандалски незаконни действия, защото като гражданска платформа ние и всеки един български гражданин имаме право да живеем в правова среда и правова държава, а не в страна, в която произволът на администрацията е над закона, е абсолютно ненаказан и не може да бъде спрян от съда.“

По нейни думи със спечелването на делото в АССГ от гражданската платформа са показали, че има съд, който може да спира незаконните действия на администрацията и се надяват ВАС също да бъде такъв съд, който да не допусне политическа намеса от силните на деня, а да се произнесе по този казус според законовите изисквания.

„Паметникът може да бъде възстановен и това е грижа на „добрата стопанка“, каквато твърди, че е областната управителка. По начина, по който скорострелно бяха отпуснати 260 хил. лв., за да се нареже Паметникът, сега да отпуснат необходимата сума за неговото възстановяване, тъй като неговото унищожаване е напълно незаконно“ заяви Манолова.

Тя изрази надежда, че произнасянето на съда ще е бързо, както е самото производство според АПК.

„Всичко обаче зависи и от това дали областната управителка отново е решила да шиканира процеса и дали е пратила по куриер, по пощата и с пощенски гълъб въпросната жалба. Но за да не останем без възможност за отговор, депозираме своевременно своите аргументи“ предупреди Манолова.