Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин

Отчетоха успешни резултати от работата на ОИЦ във Видин

  29.12.2023 14:09
Отчетоха успешни резултати от работата на ОИЦ във Видин

Отчетоха успешните резултати от работата на Областния информационен център във Видин

Центърът е част от националната мрежа от 27 областни информационни центъра. За периода 2022-2023 г. той  функционира в рамките на проект „Областен информационен център-Видин”, ДБФП BG05SFOP001-4.007-0009-C01, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

На заключителна пресконференция днес ръководителят на проекта Албена Начева, началник отдел „Планиране, програмиране и инвестиции” в Община Видин каза, че от създаването си на 1.11.2011 г. досега, екипът на Центъра реализира различни по съдържание и мащаби събития - форуми, конференции, информационни дни, работни срещи, дни на отворените врати, открити приемни, анкети проучвания, изложби, концерти и конкурси. Само през последните две години са организирани и проведени 53 информационни събития на територията на 11-те общини в Област Видин. По този начин информацията за актуалните и предстоящи възможности за финансиране от оперативните програми, както и актуални въпроси относно функционирането на Структурните и Кохезионния фонд, са достигнали до над 600 потенциални бенефициента. Тя допълни, че са проведени и две големи национални кампании, по време на които широката общественост е запозната с новите програми, съфинансирани от Европейските фондове при споделено управление за периода 2021-2027 г. и новият подход на финансиране на Интегрирани териториални инвестиции.

„Служителите на Областен информационен център (ОИЦ) - Видин оказаха експертно съдействие на над 1000 граждани, потърсили отговори на въпроси за възможностите за европейско финансиране и развиване на проектната им идея.

Новата Програма „Техническа помощ“ 2021-2027 даде възможност за продължаване функционирането на мрежата от ОИЦ за следващите шест години – от началото на 2024 г. до края на 2029 г. За целта на 21.12.2023 г. бе обявена процедура за кандидатстване. Община Видин е конкретен бенефициент заедно с останалите областни градове в страната. Към момента Общината работи по разработването на проекта и кандидатстването за финансиране“ – отбеляза Албена Начева.

Предвидено е и през следващите шест години да се провеждат информационни дни, открити приемни, онлайн събития, срещи с медиите, участие в националните кампании на мрежата от ОИЦ-ве. Ще се предоставят услуги и на място в офиса.

Ръководителят на проекта уточни, че новото в работата на ОИЦ е продиктувано от изменения в Закона за регионалното развитие, съгласно които експертите от Центъра ще участват в експертния състав (звеното за медиация и звеното за публични консултации) към Регионалните съвети за развитие, във връзка с прилагането на интегриран подход в България през периода 2021-2027 и изпълнението на интегрирани териториални инвестиции.

С решение на Министерски съвет от 14.09.2023 г. областните информационни центрове предоставят и услуги в процеса на повишаване на енергийната ефективност на принципа „Обслужване на едно гише“. „Служителите на ОИЦ притежават необходимия капацитет и опит да подпомагат заинтересованите лица по въпроси, свързани с предприемане на мерки за повишаване на енергийната ефективност, както и по процедури, отворени за кандидатстване по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България“ – заяви Начева. Тя изрази убеждението си, че и през следващите шест години Община Видин ще може да разчита на подкрепата на колегите от ОИЦ, както и досега.

Управителят на ОИЦ – Видин Мариела Савкова и експертът по комуникация, информация и логистика в Центъра Цветомир Ценков благодариха на Община Видин за сътрудничеството и съдействието, както и на представителите на медиите за коректното отразяване на организираните от тях събития и кампании.

29.12.2023