Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Справочник

Зимата се завръща до часове

  14.12.2023 18:23
Зимата се завръща до часове

Очакват се снеговалежи с риск от заледяване и навявания        

В следващите дни на Балканите предстои поредна снежна обстановка. В Средиземноморието ще се оформи зона с ниско атмосферно налягане, а студен атмосферен фронт ще докара порция арктически студ от север, прогнозират синоптиците от НИМХ.

След кулминацията на температурите в четвъртък, в часовете следобед  започна застудяване и валежи от дъжд. В Дунавската равнина вятърът ще се обърне и ще задуха със студени северозападни пориви. До полунощ валежите по фронта ще са от дъжд в равнините, докато по планините на Западна България дъждът ще се примесва със сняг.

В петък понижаването на температурите ще продължи и показанията на термометрите следобед ще са между 3 и 8 градуса. В хода на деня снежната граница ще падне по-ниско и по-късно следобед сняг ще вали почти навсякъде по планините, както и в предпланинските райони в Западна и Централна България.

В събота през деня температурите ще са от 0 до 5-6 градуса. Валежите от сняг ще обхванат много райони почти цялата страна, с най-малка вероятност Дунавската равнина. Постепенно обаче ще се ограничават в югоизточна посока. До полунощ се очаква да спрат дори и в Странджа. Предварителната прогноза за очакваната снежна покривка е до максимум 10 см в равнинната част на страната и около 30 см - по планините.

В хода на снежната обстановка ще има условия за натрупване на по-сериозни преспи и навявания най-вече по планинските пътища и проходи в Стара планина (централната част), както и в Родопите. Динамичните температури и мокрият сняг ще създават опасност и от заледявания в нощта на петък срещу събота и събота срещу неделя.

В неделя облачността ще се разкъсва с изгледи за слънчев следобед. Ще остане студено с температури до минус 7 - минус 8 градуса в определени студени и безоблачни райони призори. Дневните температури ще са между 1 и 6 градуса.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците по райони и заедно с пътноподдържащите фирми предприемат необходимите действия, уверяват оттам. Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания и хлъзгавост при падане на температурите. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Последни
Анкета
Къде ще прекарате Великденските празници?

Резултати