Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Излезе от печат втора част „Къси форми“ на Светла Дамяновска

  14.12.2023 17:54
Излезе от печат втора част „Къси форми“ на Светла Дамяновска

Излезе от печат поредната, 21-ва книга на Светла Дамяновска, председател на Литературен клуб „Христо Ботев“ към НЧ „Просвета 1925“ - гр. Мездра и главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра - сборникът с микропроза „Къси форми-ІI“. На челната корица е изобразен фрагмент от картината на Светла Дамяновска „Вълшебната билка Росен и самодивските пеперуди“.

„Къси форми-II“ е втора част на литературния ми експеримент с микропоезията и микропрозата, споделя в предговора на книгата Светла Дамяновска.

Според определенията, микропроза е всеки текст, който е в обем до 1 000 думи. Има и друга теория за микропрозата и тя е, че това е текст, който съдържа само 10 изречения. Първият ми опит за микроразказ в 10 изречения беше „Последният ден на XXI век“ и след като той спечели I награда в Националния конкурс „Nickname B@зов” (през 2021 г.), аз, окуражена от този успех, написах още над 80 подобни текста (художествени и исторически). През 2022 г. участвах в още два конкурса: Националният литературен конкурс за фантастичен разказ „Агоп Мелконян“, в който беше отличен компилативният ми текст „Ако искаш вярвай, ако искаш - недей“, обединил осем микроразказа, и Националният конкурс „От уста на уста“ на Община Радомир, в който на II място се класира микроразказът ми „Легенда за муховидната пчелица“.

Историческите ми микроразкази вече са публикувани в две самостоятелни книги: през 2022 г. излезе краеведската „Миналото на Хайредин в думи и образи“, съдържаща десет текста, а през 2023 г. друга моя подобна книга - „Археологически комплекс „Калето” и още седем забележителни туристически обекта в Община Мездра”, с включени в нея девет такива текста.

В настоящата книга намериха място художествените ми микроразкази. Те се срещнаха със своите читатели първо в интернет, където бяха публикувани в електронното списание „10-те най“, в рубриката ми „10 изречения = история“. Тези тестове са волен полет на въображението в сферата на така любимата ми митологична фантастика и... нейното съвременно битие. Можете да ги наречете чиста измислица, но не забравяйте какво е казал Джеймс Хъгинс: „Голяма част от легендите водят началото си от факти.“ (…)

Желая ви приятно и лесно четене на моята кратка книга с къса проза“.