Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
България

Коледни дръвчета продават в девет териториални поделения на СЗДП

  11.12.2023 21:17
Коледни дръвчета продават в девет териториални поделения на СЗДП

Девет териториални поделения на Северозападно държавно предприятие-Враца предлагат коледни дръвчета на гражданите по повод Коледа и Нова година. Продават се живи (в контейнер) и отсечени елхи.
ДЛС Априлци предлагат 500 живи и 800 отсечени дръвчета в разсадник „Маринска“ от дървесните видове обикновен смърч и обикновена ела, и сребрист смърч.
ДГС-Троян продават пред административната си сграда смърч (0,80 -1.20 см) и обикновена ела – 2 м.
1 700 броя обикновен смърч предлага ДГС Ловеч – пред административната си сграда и в разсадник „Сливек“. Височината на коледното дръвче е от 0,80 см до 3 м.
770 коледни елхи предлага ДГС-Берковица – обикновена ела (200 бр), кавказка ела (250 бр.) и обикновен смърч 9320 бр.)
ДГС-Годеч продава в разсадник „Гинци“ ела и смърч. Предвидени за продажба са 500 броя отсечени дръвчета. Височината им варира от 1 до 5 метра.
Пред административната сграда на ДГС-Ботевград гражданите могат да си закупят обикновен смърч в контейнер.
Общо 200 броя коледни дръвчета са подготвили за продажба в ДГС Черни Осъм – обикновен смърч и обикновена ела.
ДГС-Борима са подготвили 190 броя кавказка ела в контейнер и обикновен смърч (отсечен). Те могат да бъдат закупени пред административната сграда.
Отсечени елхи от обикновена ела предлагат в ДГС Белоградчик – височината им е 1.50 -2 метра.
За шести път Министерството на земеделието и храните стартира на 7 декември благотворителната си кампания за продажба на коледни дръвчета. Тазгодишната инициатива се провежда под надслов: „Елхички с кауза: Прави добро без пауза!”. Началото на кампанията се постави от заместник-министрите на земеделието и храните – Георги Тошев и инж. Мирослав Маринов.
„В 57 пункта в цялата страна ще се продават елхичките. Добити са около 29 хил. броя дръвчета, от които 4 хил. са живи (контейнерни), поставени с кореновата си система в специални съдове“, каза заместник-министър Тошев. Той обясни, че и тази година каузата на кампанията е свързана с опазване на горите. За всяко продадено коледно дръвче през предстоящата Седмица на гората следващата година ще бъдат засадени по 10 нови фиданки на териториите стопанисвани от държавните горски предприятия.
Заместник-министрите Тошев и Маринов закупиха символично първите коледни дръвчета от кампанията за домовете си. Кампанията ще продължи непосредствено до Коледни празници – 22 декември 2023 г.