Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин

На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърното кандило-кораб

  06.12.2023 16:05
На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърното кандило-кораб

На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърното кандило-кораб в митрополитската църква

На 6-ти декември отбелязваме Деня на свети Николай Чудотворец, един от най-почитаните у нас православни празници. По този повод в едноименния храм на Видин бе отслужена тържествена света литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил. На нея присъстваха заместник-кметът на Община Видин Десислава Тодорова, секретарят на Общината Емилиян Енчев, Татяна Попова, която е дарила иконата на св. Николай Чудотворец, представители на институции и други.

Видинският владика се обърна със слово към събралите се в храма миряни и покани официалните гости по установена традиция да поставят запалени свещи в кандилото, изобразяващо кораб. То е изработено през XIX век и е подарък от видинския еснаф, състоящ се тогава от седем фамилии, колкото на брой са и светилниците в него.

След службата в храма, начело с Градския духов оркестър, потегли литийно шествие към централния понтон. На брега на река Дунав НВП Даниил отслужи водосвет и поздрави гражданите с големия християнски празник.

В памет на загиналите моряци, рибари и търговци бяха хвърлени възпоменателни венци във водите на Дунав. По традиция членове на патриотичен клуб „Бдинци“ възпроизведоха изстрели. От катер на Гранична полиция в реката бе потопена трикратно икона с образа на светеца.

Изнесена бе кратка фолклорна програма от танцьори от фолклорна студия „Северняци“. На присъстващите на празничното събитие бе раздаден Никулденски курбан.

Празникът е организиран от Видинска света митрополия, заедно със Сдружение „Усмихни се с нас“, Пристанище –Видин, със съдействието на Община Видин.

Над 1000 жители на Община Видин днес празнуват имен ден.

6.12.2023

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати