Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин

Видинският кмет протестира срещу областния управител

  04.12.2023 18:58
Видинският кмет протестира срещу областния управител

Кметът на Видин: Протестирам срещу грубото вмешателство на областния управител в работата на Общинския съвет

        Това заяви д-р Цветан Ценков на пресконференция по повод върнато от областния управител на Видин Иво Атанасов решение на местния парламент относно избора на нов председател, което на практика провали и заседанието, насрочено на днешната дата.

В пресконференцията взеха участие още новоизбраният председател на Общинския съвет (ОбС) Светослав Славчев, общинският съветник от групата на Местна коалиция СДС (НДСВ, НОВОТО ВРЕМЕ) Генади Велков и представителят на Местна коалиция СДС (НДСВ, НОВОТО ВРЕМЕ) Мартин Дончев.

Д-р Ценков каза, че днешното заседание е трябвало да разгледа много важни предложения и най-вече – бюджета на Община Видин за 2023 г. и той да бъде приет. Това обаче не се случва, така че Видин е единствената община в България без бюджет. Остава отворен и проблемът с удължаване сроковете на кредитите по ФЛАГ, необходими за довършване на европейски проекти, което реално заплашва Общината да влезе в просрочие. „Аз като кмет остро протестирам срещу всяка една намеса от страна на областния управител и на част от избраните народни представители в избора на видинските граждани. Изборите приключиха, хората са предпочели мен като кмет и общинските съветници, които са от най-различни групи. Доста е сложен форматът и затова ние трябва да направим всичко възможно и това ще бъде акцентът на този мандат – аз като кмет и ръководството на Общинския съвет да обединим усилията на цялата община, на всеки един наш съгражданин, на общинските съветници, на различните политически формации в името и бъдещето на Видин. Затова Ви събрах днес, за да протестирам срещу грубото вмешателство на областния управител в дейността на Общински съвет – Видин с неговата възбрана и съображения по легитимния избор на председател на ОбС“ – изрази своята позиция д-р Цветан Ценков.

Новоизбраният председател на Общинския съвет във Видин Светослав Славчев, чийто избор се оспорва от областния управител, коментира пред медиите:  „Изключително съжалявам, че днес, вместо да приемем бюджета и други важни решения относно избора на заместник-председатели и комисии, даваме пресконференция защо това не може да стане. С чиновнически подход се пречи очевидно на Община Видин да функционира нормално“. Той обясни, че е внесъл казуса към компетентния съд и че решенията на областния управител са в противоречие с всякакви директиви и резолюции на Европейския съюз, част от който е и Република България, касаещи местното самоуправление.

Генади Велков също изрази становище по повод създалата се ситуация: „Знаете, че на последното заседание на Общинския съвет, когато избрахме г-н Славчев, оттеглих собствената си кандидатура за председател и предложихме ротация – нещо, за което бяхме говорили и с партиите, представени в ОбС. Това беше и желанието на групата на ГЕРБ, но впоследствие се поставиха изисквания, точно за да не се случи такова сътрудничество. В случая ставаме заложник на амбицията на един-двама души, което е недопустимо“.

Заявеното намерение за ротационен принцип на председателство на местния парламент потвърди и Мартин Дончев: „Въпреки че сме победители и в този вот за общински съветници, но не абсолютни и е нормално да преговаряме с останалите политически сили и сме готови на ротация, в която по големина на групите, в рамките на разумно време да се извършва смяната на председател на ОбС“. Той обясни, че в случай като този, съобразно законовите изисквания председателят на Общинския съвет може да бъде сменен най-рано на третия месец, ако системно не си спазва ангажиментите. Преди това може да бъде сменен законно, единствено и само ако си подаде оставката. „Не виждам в случая защо да се прави, тъй като не сме имали нито една сесия и при условие, че повечето политически сили, с които сме говорили, са съгласни и възприемат ротацията“ – допълни Дончев.

Пред медиите беше обявено, че за възникналата ситуация ще бъдат уведомени както Министерския съвет, така и Европейската комисия, и Националното сдружение на общините в Република България, и посолствата на европейските държави у нас.

Д-р Ценков заяви, както много пъти досега, че е готов за сътрудничество в името на развитието на Видин: „Аз като кмет ще се опитвам и в бъдеще да работя с всички политически партии, които разумно ни подкрепят“. Той отново подчерта, че въпросът с приемането на бюджета е повече от спешен. И ако това не стане, следващата година трябва да се работи с 1/12 част от по-миналогодишния бюджет. Блокират се нетърпящи отлагане дейности, които засягат всички жители на Общината.

Ако се потвърди заповедта на областния управител като законосъобразна, следва да бъде проведен нов избор на председател на ОбС. „В жалбата, която съм депозирал, съм направил едно особено искане за спиране изпълнението на тази заповед до произнасянето на Съда. Не мога да коментирам какви ще бъдат съдебните актове. Чакаме. Процесът е публичен, който е пред Административен съд – Видин и всички ще имаме информация“ – разясни Светослав Славчев.

4.12.2023

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати