Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
България

Държавните горски и ловни стопанства оказаха помощ на местната власт

  30.11.2023 14:05
Държавните горски и ловни стопанства оказаха помощ на местната власт

Държавните горски и ловни стопанства на територията на СЗДП оказаха помощ на местната власт и институциите за премахване на щетите от обилния снеговалеж

Служители на Държавнитe горски и ловни стопанства на територията на Северозападно държавно предприятие бяха в готовност за оказване на съдействие и помощ за премахване на щетите в Северозападна България в резултат от обилния снеговалеж, паднал в нощта на 25-ти срещу 26-ти ноември 2023 г.
В община Троян бе ограничен достъпът към почти всички села и в части от града, те бяха без електроподаване и без достъп до мрежите на мобилните оператори. Най-критично бе положението в м. „Беклемето“ – прохода Троян-Кърнаре, където имаше бедстващи хора. Още в ранните часове на 26
ноември екипи на ДГС-Троян се включиха в почистването на пътища от паднали дървета и клони, оказване на помощ на аварирали автомобили, включително и на снегопочистваща техника.
В резултат на влошената метеорологична обстановка в района на дейност на ДГС-Годеч, близо 72 часа бе прекъснато електрозахранването. Екип на горското стопанство, съвместно с аварийни екипи на ЕРМ Запад и представители от общината разчистиха паднали и потенциално опасни дървета, застрашаващи движението по пътищата в районите на селата Комщица, Бърля, Губеш, Шума, Туден, Връбница и Разбоица, както и второкласен път- Годеч-София, който е основна пътна артерия за града.
В първия работен ден след обилния снеговалеж и бурни ветрове служители на ДГС-Ловеч бяха насочени в помощ на местната власт и населението за разчистване на паднали клони и дървета в и около населените места.

По-голяма част от републиканските и общински пътища бяха непроходими или труднодостъпни.
На територията на ДГС-Белоградчик по-тежка е била обстановката на пътя над с. Стакевци, водещ към Ловния дом. Там снежната покривка е била 80 см. Установени са единични пречупени дървета, главно около пътищата, които са отстранени от горски служители.
В ДЛС-Витиня пътната обстановка в горските територии е била усложнена. Положени са всекидневни грижи за тяхното почистване, както и на пътищата към местата за подхранване на дивеча.
Служители на ДГС-Черни Осъм са съсредоточили усилията си в отваряне на два основни горски пътя и са премахнали паднали дървета, изчистили са входа и двора на Средно училище „Васил Левски“.
Служители на ДГС Борима първи са преминали затрупания от сняг републикански път от разклона от Троян и Ловеч до разклона за Лесидрен с наличните автомобили Тoyota Hilux и Suzuki Jimny.
На територията на останалите Държавни горски и ловни стопанства няма констатирани големи поражения от буря и наводнения. Има пречупени и повалени дървета от тежкия и мокър сняг, които поетапно са отстранени на територията на повечето стопанства. Полагат се грижи за почистване на
основните горски пътища. Не се съобщава за констатирани щети върху сградния фонд, инфраструктурни обекти на стопанствата и държавните горски територии.