Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Избори

ВМРО-Враца: Делото за избор на общински съветници отива във ВАС

  29.11.2023 15:54
ВМРО-Враца: Делото за избор на общински съветници отива във ВАС

Местна коалиция „ВМРО – БНД (НДСВ, БСД – ЕВРОЛЕВИЦА, ПАРТИЯ КОНСЕРВАТИВНА БЪЛГАРИЯ, БДФ) ще обжалва решението на Административен съд – Враца пред Върховния административен съд. Ще се обжалва решението на Врачанския административен съд от 23.11.2023 г. което оставя в сила Решение на ОИК- Враца № МИ-193, Враца от 30.10.2023 относно обявяване на избраните общински съветници в Община Враца.

Съдът не уважи разглеждането на доказателствата, видеоизлъчването, назначаването на експертиза и повторното преброяване на всички бюлетини, както и само в 16 изборни секции, в които според Местната коалиция има конкретни пороци и извършени нарушения. Те са свързани с разминавания в данните от протоколите предоставени от СИК на застъпниците на политическата формация и тези, обявени от ОИК Враца, многобройните поправки в броя на гласувалите, на действителните и недействителните бюлетини, на гласовете за партийните листи или преференциите, или пък въобще не отчитането на преференциите. Всички тези „грешки“ са в ущърб на кандидатите на МК ВМРО, а за други партии поправките са „нагоре“. Според разпределението на остатъците по системата „Хеър-Ниймайер“, това дава превес с 16 гласа на СДС, което лишава коалицията от още едно място в Общинския съвет.  

Конкретните нарушения са следните:

В 25 СИК е установена поправка на броя преференции за кандидат номер 108 от ВМРО – БНД. От нанесени първоначално 2 броя преференции, са поправени на 1 брой.

В 27 СИК е установена поправка на брой гласували. Първоначално са записани 301 гласуващи, след което са поправени на 305.

В 28 СИК е установено, че  преференцията на кандидат номер 109 от СДС са променени от 0 на 4 броя. 

В 39 СИК е установена промяна в броя гласували хора; Установена промяна на брой преференции на кандидат номер 112 от ВМРО – БНД – от 2 броя са променени на 1 брой.

В 44 СИК е установен преправен брой намерени хартиени бюлетини в секцията; Променени брой гласове – ПП Български възход – задраскани 10 броя гласа и променени на 0 гласа; ИТН – задраскани 24 броя гласа и въведени 10 броя; МК Бъдеще за родината – задраскани 38 гласа, въведени 37, след което отново поправени на 38 броя гласа.

В 68 СИК са записани 11 броя гласа без преференции за листата на ВМРО-БНД. Във видеото, качено на сайта на ОИК Враца, при броенето ясно се чува и вижда, че има преференции за кандидати с номер 101,103,105,109, но същите не са въведени в протокола.

В 72 СИК са установен поправен брой гласували.

В 78 СИК е установена поправка в брой гласували; Поправен брой недействителни бюлетини – първоначално са записани 11, след което са променени на 74; Не подкрепям никого са поправени от 9 на 5 броя.

В 82 СИК е установен поправен брой недействителни бюлетини. Първоначално са записани 107 броя, след което са поправени на 51.

В 83 СИК е променен брой не покрепям никого. Първоначално са записани 24, след което са променени на 35

В 85 СИК е преправен брой гласували – от 248 са поправени на 245; Недействителните бюлетини са променени от 60 на 58 броя.

В 86 СИК е поправен брой гласували, поправен брой неизползвани бюлетини, поправен брой получени бюлетини, поправен брой намерени бюлетини в 86 СИК

В 94 СИК е променен брой гласували. Първоначално са записани 360, след което са променени на 332.

В СИК 103 са отчетени 100 недействителни бюлетини, като след противоречия и намеса на трети лица се отчита друг изборен резултат за общински съветници, а именно 220 действителни бюлетини и 136 недействителни;

В СИК 02 първоначално отчетени бюлетини за № 70 са 11 броя, като по време на броенето комисията премахва 2 броя бюлетини, заявявайки че за номер 28 с преференция 101 и за номер 68 с преференция 136. При започнало ново броене на бюлетините за номер 70 са отчетени 9 гласа.

В СИК 10 на видеонаблюдението се чува ясно, че действителните гласове за партия ГЕРБ са 25, а в протокола на СИК са отчетени 28.

Всички тези твърдения се потвърждават от съдържанието на протоколите на СИК, от видеоизлъчването и от свидетелите по делото.

Съвсем друг въпрос е, че в избора за общински съветници във Враца, за всички секции са обявените 4 603 недействителни бюлетини. Това се равнява на 9 мандата. Имайки предвид многобройните поправки само от посочените 16 СИК, под съмнение е дали недействителните бюлетини наистина са такива. Тази огромна цифра променя съществено волята на избирателите. Настоящия общински съвет можеше да има различен състав, както като брой съветници по политически сили, така и персонално.

Последни
Анкета
Къде ще прекарате Великденските празници?

Резултати