Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Рори Милър представя книгата „На око” във Враца

  20.11.2023 16:14
Рори Милър представя книгата „На око” във Враца

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца представя американския автор Рори Милър с кулинарната му книга „На око”, изд. „Книгомания”. Срещата ще се проведе на 23 ноември (четвъртък) от 17:30 ч. в уютната обстановка на Q bar.

Авторът, който от години живее в България, е познат на българските зрители от готварското риалити предаване Master Chef.

Книгата е замислена като кулинарен пътеводител. Първоначалната идея на автора е да посети някои от отдалечените български села, където да се срещне с местните хора и да опита от традиционните български гозби. Случва се много повече от това, защото Милър открива не само кулинарните тайни на тези непознати за мнозина места, но и много нови приятели. Рори идва да работи в България за първи път преди повече от 15 години, после заминава, но се връща отново - за постоянно.

Гостува в Неговановци, Салаш, Челопек, Паволче, Горно Пещене, Кабиле, Воден (Ямболско) и Дряново (Родопи). Рецептите, които ще намерите в книгата, са разнообразни и свързани с традициите на българската кухня: кумски петел, кокоша саламура, попска яхния, просеник, пълнена тиква с месо, чорба с луканка, зелеви сарми, курбан, качамак, боб. Някои ще ви се сторят доста необичайни, но са също традиционни вкуснотии: например тикълник, шумотрак, трахана, клин, „Бял мъж“, чукан лук.

Изданието „На око. Кулинарни приключения на село“ е цветно и богато илюстрирано, съдържа над 220 цветни снимки от фотографите Иво Недялков, Стефан Каменов и Асен Величков, както и закачливи илюстрации (и корица) от Кремена Ягодина. Дизайнът за книгата „На око. Кулинарни приключения на село“ е дело на Тодор Манолов, преводът от английски – на Даниела Константинова. Редактор е журналистът Милена Димитрова.

Рори Милър е роден в град Такома в американския щат Вашингтон. Преди повече от 15 години се установява в България и гради имидж на кулинарен гуру. Създава крафт бири, нает е за главен готвач в няколко ресторанта, основава заведения за бързо хранене с авангардно меню… Храната го занимава не само като бизнес или удоволствие, а и като предлог за разговор. Така се захваща с идеята да обикаля дълбоката провинция и да учи рецепти от бабите. Приоритет са двете му деца и се старае по-често, ако не непрекъснато, да бъдат заедно.

Познават го и като доброволец. Дежури в софийските болници по време на пандемията и превозва хуманитарна помощ до засегнатите райони на Украйна. Помага на украинските бежанци да си намерят дом и работа у нас. Докато пише тази книга, той прегръща философията, че най-важното е да се приемат нещата такива, каквито са. И колкото може повече, да се живее НА ОКО.

Очакваме ви на 23 ноември (четвъртък) от 17:30 ч. в Q bar във Враца.