Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Политика

Премиерът уволни зам.-министър заради безредиците около футболния мач

  17.11.2023 16:53
Премиерът уволни зам.-министър заради безредиците около футболния  мач

Премиерът акад. Николай Денков уволни зам.-министър Темелакиев и изпрати писмо до УЕФА заради безредиците около вчерашния футболен  мач

 Лошо управление на българския футбол години наред, лоша организация на вчерашния мач, грешно събиране на футболни агитки на едно място. Това са част от причините, които премиерът акад. Николай Денков посочи като основни за грозните сцени вчера около Националния стадион „Васил Левски“ по време на квалификационната среща България-Унгария. По думите му сегашното ръководство на Българския футболен съюз (БФС) е довело до упадък на българския футбол, като хаотичните действия около организацията на вчерашния мач допълнително са нагнетили напрежението. Министър-председателят акцентира също върху допуснатите грешки от страна на ръководствата на МВР и СДВР, които позволиха на едно място да се съберат враждуващи футболни агитки.

В тази връзка министър-председателят акад. Николай Денков вече е изпратил писмо до президента и етичната комисия на УЕФА с искане за тяхното становище по организацията на злополучната среща между България и Унгария. Позицията по темата ще бъде потърсена и от ФИФА. В писмото до УЕФА премиерът подчертава, че организацията на срещата е компрометирана на много нива, като е претърпяла няколко смени на локацията и се е провела при закрити врати. Мотивирани от гнева си срещу решенията на БФС, футболни фенове от цялата страна, които настояват за оставката на президента Борислав Михайлов, предизвикаха размирици в София преди, по време на и след мача.

Заради събитията от вчерашния ден премиерът акад. Николай Денков освободи от длъжност заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев, който пряко отговаря за оперативната дейност в Министерството на вътрешните работи. Въпросът дали да бъде отстранен и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов предстои премиерът да обсъди с вицепремиера Мария Габриел. В допълнение, акад. Денков е възложил на главния секретар на МВР Живко Коцев максимално бързо и обективно разследване за наблюдаваните случаи на насилие от отделни полицаи. Техните имена трябва да станат ясни и да получат максимални дисциплинарни наказания, включително уволнение от структурите на МВР.

Министър-председателят акад. Николай Денков специално благодари на всички мирно протестиращи спортни запалянковци, както и на тези полицаи, които изпълниха дълга си, без да проявяват насилие в изключително трудна обстановка, изпълнена с провокации.