Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Образование

Уроци по горска педагогика проведоха служители на четири държавни горски стопанства

  16.11.2023 17:59
Уроци по горска педагогика проведоха служители на четири държавни горски  стопанства

Уроци по горска педагогика проведоха служители на четири държавни горски
стопанства на територията на СЗДП

Уроците по Горска педагогика вървят активно на територията на Северозападно държавно предприятие – Враца. Служители от Държавните горски стопанства в Берковица, Своге, Троян и Априлци проведоха през седмицата занимания с деца от детските градини и ученици в начален етап.
Целта на провеждането на уроците бе въвеждане на подрастващите в професията на лесовъда и надграждане на знанията им, получени в ранната детска възраст. Горските педагози поставиха акцент в изработването на медальони и картички от природни материали – запазена марка на заниманията по Горска педагогика.

В градския парк на Берковица горските служители Габриела Гогова от ДГС-Берковица и Димитър Стефанов от ДГС-Говежда на 14 ноември провериха знанията на децата за дивите горски животни – тяхното местообитание и начин на хранене, и как да определят годините на едно дърво по броя на
пръстените. Радост и веселие предизвика у тях игрите „Стоножки“ и „Познай кое животно съм“. В началото на занятието директорът на ДГС-Берковица, инж. Александър Драгиев, обърна внимание на подрастващите за ролята на лесовъдите в грижата за гората. Включиха се още Даниел Доцов и Велислава Иванова – горски служители от ДГС-Берковица.

Надграждане на знанията за полезните и вредните предмети в природата, какво е необходимо на сърничката, за да се спаси от вълка, как се нарича мъжкият индивид на сърничката, как да различаваме иглолистни от широколистни растения, засаждане на американски дъб и бреза, изработване
на картички от разнообразни природни материали. На всичко това се посвети инж. Станислава Багарова от ДГС-Троян в урока с децата в ОДЗ“ Буковец“. Много красиви есенни листа, билки, треви, цветя бе събрала за тях, за да могат да изработят красиви картички за спомен.

Ходили ли сте в гората? С този въпрос започнаха заниманията горските служители Веселка Антонова (ДГС Черни Осъм) и Иван Иванов (ДЛС Априлци) с децата в ЦДГ „Априлче“. Те научиха малчуганите кои дървета са иглолистни и кои са широколистни, кога падат листата и кога пак порастват на дърветата, кои животни са полезни и кои са вредни, къде живеят и с какво се хранят. Истинско въодушевление обзе децата, виждайки рога на благороден елен. Те имаха възможност да се докоснат до него и да задават своите въпроси. В края на урока те получиха подаръци и книжки, като върнаха жеста към горските служители с авторски рисунки на гората и есенна картина-апликация.

На 14 ноември занимания по Горска педагогика проведе и инж. Анита Янева с ученици във втори клас от СУ „Иван Вазов“ гр. Своге. Урокът мина под наслов: „Не на агресията чрез заниманията по Горска педагогика“. Представени бяха повечето горски животни, обитаващи българските гори и по-специално благородният елен. Децата видяха на живо негов рог и разказаха интересни преживени случки в гората. Основна тема на заниманията бе „Не на убиването на диви животни“. По време на заниманията учениците наблюдаваха засаждането на зимен дъб и получиха повече информация за неговото месторастене, характерни белези, размножаване и ползите му за животните и хората. С много желание децата участваха в щафетна игра, която тренира уменията им да разпознават природните материали – листа, клонки, мъхове, билки и т.н.