Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Монтана

Държавата отпусна 1,5 милиона лева за щетите от наводненията през юни

  16.11.2023 17:46
Държавата отпусна 1,5 милиона лева за щетите от наводненията през юни

Монтана ще има 1,5 милиона лева от необходимите 15 милиона  за преодоляване на последствията от юнските наводнения, съобщи кметът Златко Живков.  Това одобри Министерския съвет в постановление №222, с което разпределя 65 милиона лева допълнителни трансфери от резерва за непредвидени или неотложни разходи на 27 общини в страната, претърпели бедствия тази година.

Средствата за община Монтана са целеви за три обекта. Близо 1,35 милиона лева са отпуснати за възстановяване на отводнителния канал на язовир Чернила до вливането му в река Огоста. Каналът е с дължина близо 3 километра и се намира в урбанизираната територия на град Монтана. Минава в близост до жилищен комплекс „Пъстрина“ и при високи води наводнява района. За решаването на този проблем община Монтана е подавали три пъти искане до междуведомствената комисия, уточни Златко Живков.

С още 250 хиляди лева община Монтана ще трябва да възстанови крилни стени, тротоарна и пътна настилка на мост на ул. „Александър Стамболийски“ в махала Панака на село Смоляновци. Мостът бе разрушен частично при проливните юнски дъждове.

Тогавашните наводнения причиниха пропадане и на моста между  селата Клисурица и Долна Рикса. Четири месеца по-късно държавата отпусна 166 хиляди лева за възстановяването на конструкцията и пътната настилка над водостока.

През юни тази година много села в община Монтана и града бяха наводнени от невиждани за последните 20 години поройни дъждове. Три пъти бе обявяване извънредна ситуация за различни райони от територията на общината. Придошлите реки наводниха високопланинското село Смоляновци, препълниха язовир Клисурица и наводниха улици, дворове и къщи в селата Долна Рикса и Клисурица. Река Шугла излезе от коритото и наводни Сумер, Трифоново, Крапчене, Николово и Долно Белотинци. Последният проливен дъжд нанесе щети в два квартала на град Монтана – Мала Кутловица и Изгрев, както и в селата  Студено буче, Войници, Д-р Йосифово, Винище, Горна Вереница и отново в Николово и Долно Белотинци.

За овладяване на последиците община Монтана отдели непредвидени средства в бюджета си, с които да помогне на пострадалите хора и обезопаси разрушени улични настилки, мостове, огради на обществени сгради, свлачища и почистване на наноси.