Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Монтана

Община Монтана е отпуснала близо 70 хиляди лева в помощ

  08.11.2023 17:13
Община Монтана е отпуснала близо 70 хиляди лева в помощ

Община Монтана е отпуснала близо 70 хиляди лева в помощ на родители и на хора в беда

Изпълнени са три от решенията на общинския съвет, свързани със социални плащания в подкрепа на хората от Монтана, съобщи кметът Златко Живков. Става дума за помощи за еднократно подпомагане на хора с тежки заболявания или пострадали при природни бедствия, финансова подкрепа за раждане на дете и за процедури инвитро.

До началото на ноември 84 семейства са получили финансова помощ за родено първо или второ дете. Сред тях са и родители на 3 двойки близнаци. Условието, при което се отпускат средствата са поне единият от родителите да е с адрес в Монтана, да са пълнолетни и да нямат данъчни задължения. Изразходвани са 31 800 хиляди от гласуваните в бюджета 60 хиляди лева за тази  година.

Еднократно са подпомогнати 103-ма жители на общината. Средствата за помощта се определя индивидуално от комисия по социалните въпроси и варира от 50 до 400 лева. Общо в бюджета за годината са отделени 20 хиляди лева.

Общината е отпуснала и 20 298 лева за 13 процедури инвитро на семейства с репродуктивни проблеми. За тази финансова подкрепа в бюджета са определени 30 хиляди лева тази година.