Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Районна прокуратура – Видин привлече към наказателна отговорност две лица

  03.11.2023 16:13
Районна прокуратура – Видин привлече към наказателна отговорност две лица

Районна прокуратура – Видин привлече към наказателна отговорност две лица за престъпления против политическите права на гражданите          

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по досъдебни производства за извършени престъпления против политическите права на гражданите по чл. 169 от НК и по чл. 168, ал. 2 от НК.

Установено е, че на 29.10.2023 г. в гр. Видин член на секционна избирателна комисия А.А. (на 25 години) допуснал едно и също лице да упражни избирателното си право няколко пъти на проведените на 29.10.2023 г. местни избори за общински съветници и кметове на населени места.

С постановление на прокурор от Районна прокуратура – Видин извършителят на деянието А.А. е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 169 от НК и е постановено задържането му за срок до 72 часа. Понастоящем лицето е обявено за издирване за предявяване на постановление за привличането му в качеството на обвиняем.

По друго досъдебно производство са събрани доказателства за виновността на С.З. (на 53 години).

В деня на изборите на 29.10.2023 г. той упражнил избирателното си право повече от един път. Привлечен е в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 168, ал. 2 от НК и му е наложена мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 1000 лева. Предстои предявяване на постановлението за привличане.

Образувано е и досъдебно производство за това, че на 29.10.2023 г. в гр. Видин е нанесен побой на длъжностно лице при и по повод изпълнение на службата му в качеството му на член на секционна избирателна комисия.

Установено е, че пострадалият К.П. станал свидетел на нередности в деня на провеждането на избори за общински съветници и кметове - как лица гласуват по няколко пъти и член на СИК приема бюлетините. Той направил видеозапис с телефон, за да ги документира.

Впоследствие мъжът бил заплашен и нападнат от няколко лица, които му нанесли удари с юмруци в главата, лицето и по тялото.

Междувременно, след получен сигнал, на местопроизшествието пристигнал полицейски служител.

Пострадалият К.П. посетил болнично заведение, където му била оказана медицинска помощ.

Един от сочените за извършител на престъплението е бил кандидат за общински съветник в проведените местни избори. С оглед разпоредбата на чл. 160, ал. 1 от Изборния кодекс той се явява лице, което се ползва с имунитет срещу наказателно преследване.

На основание чл. 35 от Наказателно-процесуалния кодекс делата срещу лица с имунитет са подсъдни като първа инстанция на Софийски градски съд. В тази връзка Районна прокуратура – Видин изпрати събраните материали по делото на Софийска градска прокуратура, която е компетентна да се произнесе.