Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Бизнес

Откриха пестициди в хляб и продукти от зърнени култури

  29.10.2023 23:07
Откриха пестициди в хляб и продукти от зърнени култури

37 на сто от продуктите на основата на житни култури в Европа съдържат остатъци от пестициди, сочи доклад

Нов доклад, публикуван от "Фуудуоч" (Foodwatch) и озаглавен "Тъмната страна на зърнените култури", поставя акцент върху една доста тревожна ситуация с житните култури и всички преработени продукти, в които се съдържат пестициди в Европа.
 Докладът отчита, че 37 на сто от продуктите на основата на житни култури в Европа съдържат остатъци от пестициди, като са открити общо 65 различни пестицидa (сред които не липсва и глифозатът). Това означава, че една трета от изследваните продукти съдържат остатъци от пестициди.

В хода на проучването, проведено сред 20 търговци на дребно в някои страни от ЕС, сред които Германия, Франция, Нидерландия и Швейцария, са тествани различни видове зърнени храни, включително брашно и хляб.
 По-конкретно са били проучени 2234 проби, като 837 от тях са съдържали един или няколко пестицида. От общо 1215 открити остатъка 18  в 14 проби са надвишавали ограниченията за максимални нива на остатъци (LMR).
 
Най-замърсени зърнени култури
 
Това широко разпространено заразяване варира значително от един вид зърнена култура до друг, като по-малко от 10 на сто от пробите от лимец и ръж показват остатъци от пестициди, докато този процент скача до почти 90 на сто при продуктите на основата на пшеница.
 При брашното, овесените ядки и хляба са отчетени по-високи нива на замърсяване, отколкото при необработените зърнени култури. Хлябът и хлебчетата (бели и пълнозърнести) са били тествани основно в Северна Ирландия, като почти 90 на сто от пробите са съдържали пестициди.
Още по-тревожни данни идват от Германия, където 45 на сто от използваните пестициди са концентрирани върху отглеждането на пшеница и ечемик. Тази масова употреба на пестициди в житните култури представлява сериозна заплаха за биоразнообразието, климата и качеството на почвата.
Широката употреба на пестициди в зърнените храни е основна пречка по пътя към устойчиво и екологични земеделие в ЕС, отбелязва италианското специализирано издание "Грийнми". "Пътят към устойчиво и екологично земеделие в ЕС неизбежно минава през зърнени продукти, несъдържащи пестициди“, заяви главният изпълнителен директор на "Фуудуоч"  Йорг Рохведер

Отговорността на супермаркетите
 
Ключов момент, отчетен в доклада, е ролята на супермаркетите във веригата за хранително производство.
 На супермаркетите им харесва да дават добри екологични обещания, но голяма част от продуктите им - от хляб до паста - са произведени с използване на огромни количества вредни пестициди като глифозата. Компаниите не искат да говорят за тази тъмна страна на зърнените култури.
 За справяне с очертаващата се критична ситуация бе пусната онлайн петиция, целяща да подтикне търговци на дребно като "Карфур" (Carrefour), "Алди" (Aldi) и "Лидл" (Lidl)  да се ангажират да продават само продукти без пестициди до 2025 година.
 "Фуудуоч" подчертава в доклада си, че бъдеще без пестициди в житните култури е не само необходимо за здравето на хората и за чистата околна среда, но също така е и приложимо. Авторите на доклада призовават за цялостен преход към зърнени храни и продукти без пестициди до 2025 година.
За да могат земеделските стопани да ръководят този преход, ключова роля играят селскостопанските субсидии на ЕС и преразпределението им, като употребата на пестициди трябва да бъде разрешена само като последен ресурс при извънредни ситуации, заключава италианското издание.

Източник - https://www.pariteni.bg/