Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Видин чества духовния си празник

  26.10.2023 17:49
Видин чества духовния си празник

На 26 октомври почитаме паметта на големия християнски светец Димитър Солунски Чудотворец, небесният закрилник на град Видин. Празникът започна с Архиерейска света литургия в едноименния храм, оглавена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил.

        След литургията владиката освети пред църквата училищните знамена и под звуците на Градския духов оркестър към централния площад „Бдинци“ потегли литийно шествие.

        Празничната церемония пред сградата на Общинската администрация започна с ритуал по издигане на знамената на Република България и на Община Видин. На нея присъстваха Цветомира Илиева – временно изпълняващ длъжността кмет на Община Видин, Росица Кирова – заместник-председател на 49-о Народно събрание, НВП Даниил, Ани Арутюнян – заместник областен управител, Емилиян Енчев - секретар на Общината, Неджати Али – районен мюфтия и др.

        Слово по случай Димитровден произнесе Цветомира Илиева. Тя заяви, че днес повече от всякога ние, родените на този красив бряг на пълноводния Дунав, се чувстваме силно свързани духовно, обединени от любовта си към старопрестолния ни град. Тя отбеляза, че като добър стопанин Общината има грижата родният Видин да се развива във всички сфери и да се превръща в уютен и гостоприемен дом за своите граждани и гости. В тази връзка Илиева припомни по-важните реализирани дейности през изтеклата година и успешната работа във всички сфери. Временно изпълняващият длъжността кмет на Община Видин подчерта, че едно от най-знаменателните събития през тази година е възстановяването на сградата на видинската Синагога и  превръщането й в Културен център „Жул Паскин“, който за по-малко от 2 месеца след откриването му е посетен от над 6000 души и почти всеки ден в него се провеждат различни културни събития. Цветомира Илиева допълни още: „Преди броени дни Община Видин кандидатства с 4 проектни предложения за реставрация на културни ценности към Министерството на културата за предоставяне на целева финансова подкрепа; с 5 проектни идеи за подкрепа на деца и младежи, като подаде Концепция за интегрирани териториални инвестиции по обявената от Министерството на регионалното развитие и благоустройството едноименна процедура; с проект „За по-чист въздух в община Видин“ по Програма „Околна среда" 2021-2027 - това е вторият проект на Общината, чрез който ще бъдат подменени отоплителните уреди на твърдо гориво (дърва и въглища) с алтернативни форми на отопление в над 4000 домакинства“.

Слово по повод духовния празник на града ни поднесе и НВП Даниил.

По време на събитието директорът на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ Десислава Иванова обяви победителите в конкурса за есе „Какво бих направил за моя Видин“. Той се провежда за втора поредна година по повод празника на града ни, а негови организатори са библиотеката и Регионалното управление на образованието. Идеята е на проф. Димитър Стоянов, който е основател на наградния фонд. Класиралите се на първите три места – Михаела Михайлова, Християна Страхилова и Анелия Кирилова, определени от специално жури, получиха парична награда, която бе връчена от проф. Стоянов, а всички участници – грамоти и безплатна читателска карта за библиотеката.

Тържеството завърши с празничен поздрав от Народно читалище „Светъл ден-2009“.

26.10.2023