Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Справочник

Отново жега - температурите надминават 30° на прага на ноември

  24.10.2023 14:30
Отново жега - температурите надминават 30° на прага на ноември

Очакват се силни ветрове и сравнително сухо време

Отново ни очакват "горещи" дни. Според текущите данни към 24 и 25 октомври 2023 г. Балканският полуостров отново ще попада под мощен пренос на топъл въздух. Температурите отново ще надминат 30 градуса по Целзий. Очакваната обстановка отново ще придобие фьонови характеристики, като се очакват силни ветрове и сравнително сухо време. Бъдете внимателни и за очаквани горски пожари, предупреждава Meteo Balkans.

Важно е да се знае, че при поява на фьон по северните склонове на планините вятърът е много силен. Възможни са материални щети над Софийското поле, Берковица, Враца, Плевен и Велико Търново, като там вятърът ще надмине 70-80 км. в час. Силни ветрове се очакват и над района на Видин.

Фьон е топъл и сух вятър, който духа от планината към нейното подножие. Това е най-известният пример за местна атмосферна циркулация. Наблюдава се в много планински региони по целия свят. Вятърът в умерените ширини, където се намира и България, е от запад на изток, така че преобладаващият пренос е западен, но фьонът е топъл южен вятър, който в София се появява най-често откъм Витоша при пренос на въздушни маси от юг-югозапад.

След обяд от запад облачността ще се увеличи и привечер и през нощта срещу четвъртък на изолирани места в западната и централна половина от страната ще превали дъжд. Не са изключени и гръмотевични бури над Централна България, а в четвъртък и над Източна България. Очакваните максимални температури в сряда ще са между 28-33°С

Бърз преглед и за идващия ноември. Според GFS нищо чудно да посрещнем ноември с температури от над 28-29 градуса по Целзий.