Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Български народни обичаи оживяха на кулинарно-музикален празник в село Лик

  23.10.2023 23:21
Български народни обичаи оживяха на кулинарно-музикален празник в село Лик

Български народни обичаи оживяха по време на кулинарно-музикален празник, който се проведе в разгара на есента в мездренското село Лик. Организатор на събитието беше Сдружение „Агролинк“ - София в партньорство с Народно читалище „Наука-1919“ - с. Лик и „Ослен Заедно“.

Инициативата е част от международното обучение „Вертикално земеделие и социално предприемачество“, което тече в момента в Био ферма „Версол“ по Програмата на Европейския съюз за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа „Еразъм+“.

За доброто настроение на присъстващите жители и гости на селото се погрижи духов оркестър, под чийто кръшни ритми откритата сцена на площада пред кметството се извиха народни хора̀.

Състоя се и кулинарен конкурс за приготвяне на традиционни български ястия и домашни алкохолни напитки в следните категории: „Най-добра традиционна рецепта“, „Приготвено по най-стара рецепта (с разказ)“, „Най-вкусен десерт“, „Най-красиво представено ястие“, „Най-вкусен качамак“, „Най-вкусна туршия“, „Най-добрата ракия“ и „Най-доброто вино“.

В конкурса се включиха както жители на с. Лик и на съседното с. Ослен Криводол, така и младежи от Гърция, Италия и Румъния, които представиха типични ястия, характерни за техните родни страни.

Призьорите в отделните категории на кулинарния конкурс получиха грамоти и предметни награди.

Мирослав ГЕТОВ

Снимки: Кирил Начев