Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Спорт

Двама подрастващи футболисти на ОФК Локомотив - Мездра получиха повиквателни

  17.10.2023 23:11
Двама подрастващи футболисти на ОФК Локомотив - Мездра получиха повиквателни

Двама подрастващи футболисти от Детско-юношеската школа на  ОФК Локомотив - Мездра получиха повиквателни за лагер-сбор на проектонационалния отбор на България U14 - Зона Велико Търново. Това са левият бек Мартин Йорданов и вътрешният халф Цветомир Караиванов. Поканите са изпратени от Направление „Детско-юношески футбол“ в Българския футболен съюз (БФС).

Двамата възпитаници на треньора Стоян Стоянов от Набор 2010 ще вземат участие в тренировъчен лагер на проектонационалния тим до 14 г. от Зона Велико Търново, който ще се проведе от 23 до 25 октомври 2025 г. в Габрово. Най-добрите таланти от Северозападна България в тази възраст ще се съберат в началото на следващата седмица в хотел „Мак“ в гр. Габрово.

Лагер-сборът на проектонационалите до 14 г. от северозапада се организира от БФС в изпълнение на Националната програма за обучение на таланти, заложена в раздел „Път на таланта и национални отбори“ от Стратегия за развитие на Българския футболен съюз за периода 2022-2026 г. Програмата има за цел да обхване талантливи футболисти до 14-годишна възраст от цялата страна и да ги подготви по единна, модерна методика, за да се изгради конкурентно поколение, което да представя България на международната сцена в близките години.

През миналия сезон на регионален принцип бяха организирани 8 тридневни кампа на проектонационалните отбори U14 в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново, по време на които, под ръководството на изтъкнати треньори и специалисти от системата на ДЮШ, младите футболисти преминаха теоретични и практически занимания в крак с най-новите тенденции в европейския футбол. Допълнително през м. декември 2022 г. и през м. юни 2023 г. в Национална футболна база „Бояна“ се проведоха два турнира между зоните, които дадоха възможност за допълнителна оценка и подбор на най-добрите играчи в тази възраст. Целият процес е организиран и финансиран от бюджета на БФС.

Всички проектонационални отбори работят по единна методика, изготвена от главния методист на юношеските националните отбори Лъчезар Димов, а треньорите във всяка група използват едни и същи тренировъчни упражнения. В различните зони подготвителният процес се ръководи от селекционера на България U15 Калоян Георгиев, Димитър Васев и Мирослав Косев.

Подборът на футболистите за проектонационалните отбори във всяка от петте зони се извършва както от специално определени селекционери, така и от самите треньорски екипи, ръководещи процеса в съответния регион. Показателите за представянето и развитието на абсолютно всеки играч се вкарват в специално създадена база данни, след което се анализират в дълбочина.