Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

100 години от рождението на Апостол Карамитев

  17.10.2023 20:23
100 години от рождението на Апостол Карамитев

Любимецът на българското кино:Отбелязваме 100 години от рождението на Апостол Карамитев                                                                                                                                                                    

Днес отбелязваме 100 години от рождението на големия български актьор Апостол Карамитев, изиграл някои от най-емблематичните образи в българското кино и театър.

Апостол Карамитев е роден в Бургас на 17 октомври 1923 г. Завършва актьорско майсторство във Висшето театрално училище (днес НАТФИЗ) през 1951 г. при проф. Боян Дановски. Специализирал е режисура в Прага, Варшава, Москва и Ленинград (Санкт Петербург).

Емблематични остават създадените от него театрални образи на сцената на Народния театър – Орландо и Жак в „Както ви се харесва“ на Уилям Шекспир, на Ромео в „Ромео и Жулиета“ на Уилям Шекспир, на Гвидо Феранти в „Херцогинята на Падуа“ от Оскар Уайлд, на Хенрих IV в едноименната пиеса на Луиджи Пирандело и много други.

Паметни роли великият актьор прави и в киното – Радосвет и Радослав във филма „Любимец 13“, Петър Александров в „Бялата стая“, вуйчо Георги в „Рицар без броня“, Апостол в „Специалист по всичко“ и др.

От 1969 г. Карамитев е доцент и преподавател по актьорско майсторство и режисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, където предава опита и любовта си към театъра на плеяда артисти – доказали се като достойни негови ученици.  

Именно Апостол Карамитев трансформира пространството на IV етаж в Народния театър на камерна театрална сцена, а първият спектакъл, който се играе на „Камерна сцена на ІV етаж“, е „Амазонката“ (1968 г.). Актьорът е в една от главните роли – на Иванов. Днес сцената на IV етаж носи името на Апостола на театъра.