Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Политика

Кабинетът „Денков” оцеля

  13.10.2023 17:19
Кабинетът „Денков” оцеля

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС подкрепиха управлението

Първият вот на недоверие срещу кабинета „Денков” завърши с неуспех. ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната – Демократична България” и ДПС застанаха зад управлението. 48 депутати от ГЕРБ-СДС, 62 народни представители на ПП-ДБ и 33 от ДПС подкрепиха правителството.

Срещу кабинета гласуваха 37 представители на „Възраждане”, 23 депутати от БСП, 10 от ИТН и независимият Радостин Василев. Припомняме, че „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ” внесоха искането за вот на недоверие с мотив, че кабинетът се е провалил в енергийната политика.

Коментарът на премиера Денков

„Опозицията тръгна с абсолютно погрешен подход. Аргументите им са неверни и се основават на лъжи. Нямаше аргументи, които по същество да изискват този вот. Само се загуби парламентарно време”, каза премиерът Николай Денков. Министър-председателят благодари на всички депутати, подкрепили кабинета. „Важно е да има политическа подкрепа. Ценя високо всеки един глас. Това ни дава основание да продължим и да си изпълняваме управленската програма”, поясни той.

Десислава Атанасова: На България ѝ трябва редовно, стабилно правителство

„ГЕРБ подкрепи правителството, защото осъзнаваме, че на България ѝ трябва редовно, стабилно правителство”, обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.Тя добави, че през последните три години, при управлението на служебните кабинети, за страната не е направено нищо. „Днес можем да говорим за изпълнени ангажименти по ПВУ и за гаранции за еврозона и Шенген”, уточни тя. Според Атанасова само редовен парламент и редовно правителство могат да гарантира тази перспектива пред страната. Тя подчерта, че от самото начало са дали заявка, че ще бъдат критични към управлението. „Имаме опит в управление и опозиция. Всички министри трябва да заслужат доверието на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Преди ротацията ще им направим оценка. Имаме право да бъдем критични”, коментира Атанасова.

Делян Пеевски: Докато си изпълнява обещанията към българските граждани, ще подкрепяме кабинета

„Докато си изпълнява обещанията към българските граждани и работи за хората, ще подкрепяме кабинета. Важно е това евроатлантическо мнозинство да го има. Вотът на недоверие е пореден цирк - загуба на време и пари за българския данъкоплатец. Вместо да си вършим работата, се занимаваме с цирковете на проруската опозиция”, посочи депутатът от ДПС Делян Пеевски след гласуването на вота на недоверие. 

Корнелия Нинова: Едните щяха да изчегъртват другите, накрая задкулисието се прегърна

„Най-голямото предателство към избирателите в най-новата ни история вече е узаконено с още един акт”, допълни Нинова по повод неуспешния вот на недоверие. По думите ѝ най-предадени трябва да се чувстват симпатизантите на ПП-ДБ и ГЕРБ. „Защото едните щяха да изчегъртват другите, накрая задкулисието се прегърна”, заяви Нинова. Тя добави, че ПП-ДБ и ГЕРБ ги събират парите, властта, както и разпределението на порциите във властта, под „вещото ръководство на ДПС”. Според Нинова вече не може да се говори за некоалиция и сглобка, а за твърда коалиция, която е вредна за България. „Нищо добро не ни чака с такова правителство”, заяви тя.