Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Художникът Иво Ангелов подреди самостоятелна изложба живопис

  13.10.2023 13:45
Художникът Иво Ангелов подреди самостоятелна изложба живопис

По покана на Градската художествена галерия художникът Иво Ангелов подреди в сградата на Община Мездра самостоятелна изложба живопис. Експозицията включва 12 живописни творби, нарисувани с акрилни бои - пет женски портрета („Портрет-I“, „Портрет-II“, „Портрет-III“, „Портрет-IV“ и „Портрет-V“), четири пейзажа („Старата църква в с. Царевец“, „Пейзаж от с. Горна Бешовица“, „Летен пейзаж“ и „Ъгълът“) и три анималистични картини („Сурикат“, „Фенек“ и „Тушканчик“).

„Творбите, които виждате, са дело на човек с размах и въображение, но и с добро чувство за реалността и умение да улавя в платната си спецификата на наблюдаваните обекти, независимо дали те са животни, хора или природни гледки, каза при откриването на изложбата Светла Дамяновска, главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. Свободата и лекотата, с които борави с багрите и дръзките цветни хармонии правят впечатление още от пръв поглед.

Мисля, че не може да си правим изводи от тези 12 работи за отделните периоди, през които е преминал художника в развитието си, защото той не е тръгнал от пленерния реализъм, за да стигне до по-модерните работи, а работи паралелно и по двата начина, каза в заключение Дамяновска. Тези от вас, които си спомнят другата негова самостоятелна изложба, състояла се в Дом на железничаря преди около 15 години, знаят, че още тогава Иво Ангелов изобразяваше реалността с много достоверност, но и с много фантазия.“

От името на Община Мездра инж. Николинка Кътовска, заместваща кмета на общината Иван Аспарухов, поздрави Иво Ангелов с изложбата и му подари бутилка вино. „Благодарим Ви, че споделихте картините си  с нас, заяви инж. Кътовска. Не споделихте за емоциите, когато сте ги създавали, но пък създадохте за нас емоция и разнообразихте нашето напрегнато ежедневие.

Приемаме изложбата и като подарък за днешния празник - Деня на българската община и местното самоуправление. От сърце Ви желая вдъхновение и нови такива творби. Добре дошъл сте да ги споделите отново с нас!“

Иво Ангелов е роден на 26 юни 1973 г. в гр. Мездра. Завършил е ТМЕТ (дн. Професионална техническа гимназия) „Никола Йонков Вапцаров” - Враца, специалност „Студена обработка на металите“ (1992 г.). Понастоящем работи в завода за производство на електронни компоненти за автомобилната индустрия, индустриалния и битовия сектор на „Интегрейтид Микро-Електроникс България“ (IMI) в Ботевград.

Дългогодишен член е на Групата на мездренските художници. Има една самостоятелна и участия в множество общи художествени изложби и в пленери по живопис.

Изложбата на Иво Ангелов може да бъде разгледана в продължение на един месец във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра.