Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Политика

Подписка на ВМРО-БНД за 3 март-национален празник

  05.10.2023 14:34
Подписка на ВМРО-БНД за 3 март-национален празник

Красимир Богданов: Подкрепям подписката 3 март да остане Българския Национален празник

Стотици врачани подкрепиха подписката 3 март да остане национален празник на Република България. Инициативата в будния град под Околчица стартира точно в 17.00 ч. на 4 октомври и за по-малко от два часа предизвика стълпотворение пред организирания пункт. Доброволците в кампанията нямаше нужда да обясняват целите на референдума, тъй като врачани вече имаха позиция в защита на 3 март.

Сред първите подписали се беше и кандидатът за кмет на община Враца, историкът Красимир Богданов. Полагайки подписа си, той заяви: „подкрепям инициативата с ясното съзнание, че денят на подписването на Санстефанския договор трябва да остане национален празник на България. На 3 март 1878 г. България не само че за първи път официално получава жадуваната пет века свобода, но и в този ден, огромната част от българската етническа територия е обединена и призната за част от българската държава. Свободата ни не е подарък, а е извоювана с българска кръв. Разпокъсването на земите ни на Берлинския конгрес, превръща Санстефанска България в национален идеал, в името на който загиват стотици хиляди българи във войните за национално обединение.

Трети март не е нито комунистически, нито русофилски празник, както се опитват да го представят днешните безродници. Той е български празник. Приет е за официален през 1888 г. по повод 10 години от Освобождението на България от турско робство, и то по времето Стамболов, известен със своята антируска политика. Забранен е през 1951 г. по време на комунистическия режим, като е определен като великобългарски и националистически. Национален празник става едва след демократичните промени през 1989 г.

Никоя уважаваща себе си страна не променя националния си празник с идването на всяко следващо правителство“, коментира нелепата позиция на управляващата „сглобка“ Богданов.

Своята подкрепа за референдума дадоха и кандидатите за общински съветници от МК ВМРО-БНД (НДСВ, БСД-ЕВРОЛЕВИЦА, ПАРТИЯ КОНСЕРВАТИВНА БЪЛГАРИЯ, БДФ) инж. Момчил Младенов, Красимир Ангелов, Момчил Янков, инж. Пламен Тошев, Красимир Петров, Красимир Григоров, Владимир Ценов, Ангел Кацарски.

Желаещите да се включат в подписката могат да го направят на пункта в центъра на Враца. Доброволците на инициативата ще посетят и кв. „Дъбника“ и „Младост“, както и врачанските села, като графикът ще бъде предварително оповестен.