Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Фестивал на книгата, добрините и традициите в село Челопек

  04.10.2023 16:13
Фестивал на книгата, добрините и традициите в село Челопек

Проведе се първият Фестивал на книгата, добрините и традициите в село Челопек

Ученици с добри дела, изложби, творчески работилници, арт инсталации, срещи с известни личности бяха сред акцентите на фестивалните дни в първото българско село на книгата

„Благодарим на всички, които подкрепят нас и нашата мисия да популяризираме родния си край и Родина през годините, помогнаха тази наша мечта и цел да се превърне в реалност, споделяйки с нас емоциите от провеждането на първия ни фестивал в селото на книгата“, споделят от сдружение „Книгини“.

Поздрав към всички присъстващи отправиха организаторите от Сдружение „Книгини“ в лицето на Първолета Николова, Мария Дончева и Зорница Панайотова, Пенка Николова, секретар на НЧ „Огнище 1930“, кметът на село Челопек Тихомир Тошев и кметът на Община Враца Калин Каменов, които споделиха, че врачанското село, освен като родно място на Вазовата героиня баба Илийца, е известно и давано за пример в световен мащаб благодарение на културните дейности и предприемачески инициативи в него. Водосвет за здраве и благоденствие бе отслужен от отец Галин.

Първото издание на фестивала стартира с отличаване на 15 ученици, извършили добрини. Те споделиха какво ги е мотивирало и какво искат да оставят след себе си с добрия си пример. Талантливите Кристияна и Ивон изпълниха песента „Заедно“, а скулпторът Милен Каменов изрази благодарност за възможността да бъде част от този празник на доброто, традициите и книгите, като откри изложбата си Живопис и изтъкна, че платната подлежат на продажба, а част от средствата ще бъдат дарени на сдружението.

Програмата продължи с работилница за приказни герои с Велина Димитрова – създател на Bookspired, а след това Мая Бочева въведе децата в света на игрите и представи книгата си „Как да върнем пчеличките?”.

В следобедните часове на първия фестивален ден всички посетители се потопиха в красотата и благозвучието на българския фолклор и извиха кръшни хора под звуците на изпълненията на Валентин Велчев, Младежки духов оркестър към Център за Работа с Деца – гр. Враца, Юри Крумов и самодейците от читалища от община Враца и община Мездра.

Всички присъстващи имаха удоволствието да вкусят от челопешки миш-маш, приготвен в юнашки тиган.

В края на деня дворът на център „Книгини“ бе завладян от изпълнението на представителен танцов състав „Мездра“, а след това своя поздрав във видеообръщения по случай първия тематичен фестивал в селото на книгата в България отправиха Гунел Утерстен, от Борби, Швеция, председател на международната организация в периода 2018-2022, Питър Бигс и екипът на Федърстън – градът на книгата в Нова Зеландия, Хобарт, САЩ, както и представители на селото на книгата в Швейцария. Огнено шоу и празнична заря сложиха край на програмата на първия ден от фестивала.

На 1 октомври – вторият фестивален ден, известната доц. д-р Йорданка Манкова представи книгата си „Цер и лек да намериш“ и разказа за народните лечители, за призванието им да служат в името на човешкото здраве. По случай рождения й ден, организаторите поднесоха най-искрени благопожелания и подарък.

Вторият ден програмата продължи с беседа с Мадлен Алгафари за доброто и неговата роля в обществото. Последва среща разговор с Людмила Филипова за силата на словото, буквите и верите и завърши с участието на Веселин Маринов, който представи автобиографичната си книга „От любов“, и изпълни двора на център „Книгини“ с любими на поколения българи песни. Всички автори отделиха време за снимки, диалог и автографи за своите почитатели.

В рамките на първия Фестивал на книгата, добрините и традициите, всички посетители имаха възможността да участват в томбола с награди, да подкрепят дейността на жените от социално предприятие Творилница „Добрини“, както и да закупят книги с мисия от книжарничка „Извор“- с. Челопек. Временната изложба Живопис на скулптора Милен Каменов, както и на антикварни книги и детски книги на различни езици, очароваха всички посетители на център „Книгини“, а филмът във виртуална реалност „Дестинация Враца – величие и красота в 360 °“ ги потопи в красотите на Врачански Балкан. Най-новата арт инсталация с послание „Къщичка от книги“ бе сред акцентите в селото на книгата.

Фестивалът на книгата, добрините и традициите се проведе с подкрепата на социално предприятие Творилница „Добрини“, книжарничка „Извор“ – с. Челопек, Община Враца и Общински фонд „Култура“ към Общински съвет – Враца.