Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Образование

Втора мобилност на 17-то СУ „Дамян Груев” - София

  29.09.2023 00:29
Втора мобилност на 17-то СУ „Дамян Груев” - София

От 28-ми август до 2-ри септември 2023 г.  Мария Бакалова- учител от 17-то Средно училище „Дамян Груев“ гр. София взе участие в обучение по Програма Еразъм + в  Europass Teacher Academy – Берлин, Германия.

Тази мобилност е втората част от Проекта „Hand in hand towards prosperous tomorrow” / "Ръка за ръка към успешното утре"/  с номер   2022-1-BG01-KA122-SCH-000077984 и продължителност 18 месеца – от 01.06.2022 г до 30.11.2023 година. Финансирането е  7675 евро.                                          

 Темата на курса бе „Digital game- based learning and augmented reality for schools”.

Ориентацията към това обучение се базира на Европейския стълб на социалните права до 2030, описани в проекта, а именно: Принципи на единството и многообразието; културна идентичност и осведоменост; социално, културно и историческото наследство; солидарност между поколенията; еднакво внимание на уменията, иновациите и социалната закрила с цел създаване на възможности за всеки, което е и основен момент в учебно-възпитателната работа на 17 СУ – София. Тук  приобщаваме и обучаваме деца от смесени и чужди бракове, дискутираме аспекти от чуждата култура и разбиране; достигаме  подходящи нива на езикова компетентност до края на задължителното образование; предлагаме ранно чуждоезиково образование-запазване на френския като основен и включване на  нови езици; повишаване езиковата осъзнатост; двуезична система на преподаване по отделни предмети .

Специфични приоритети за страната ни и 17-то  Средно училище „Дамян Груев”  са използване на цифровите технологии; компетенции на учениците за успешно представяне и практическо използване на придобитите знания - пренос на знания; индивидуална грижа за всеки ученик - приобщаващо обучение - равен достъп и равнопоставеност до образование; привлекателност; качествено образование за всички ученици; взаимстване на чужд опит, подобрение/модифициране и използване в преподавателската дейност; подобряване и обогатяване на собствени практики.

Именно тези наши цели ни ориентираха към горепосоченото обучение.

Всеобщо призната истина е, че учителите трябва да осигурят дейности, които са в състояние да въвлекат учениците в учебния процес. Игрите и цифровите технологии са инструменти, които разширяват реалността и които преподавателите трябва да изследват и усвояват, за да се движат в тази посока.

Игрите и технологиите представляват идеална среда за улесняване на обучението, оказвайки силно въздействие върху способността на ученика да се учи чрез пряко участие в процеса на обучение и учене за незабавно придобиване на знания и умения.

Целта на курса е  участниците да разберат как възможностите за учене, разнообразяването на ученето с виртуална реалност, стимулите, автономията, сътрудничеството да станат  част от обучението, базирано на игри.

 Те ще могат да оценят плюсовете и минусите, свързани с различните техники. Те ще бъдат уверени в избора на най-добрите дейности, базирани на игри, в зависимост от техните учебни цели и нуждите на техните ученици

Заниманията се проведоха в малка група заедно с учители от Исландия. Те бяха насочени към това как да използваме новите технологии, за да направим ученето в класната стая забавно, интересно и ползотворно. Учителят на 21 в. не бива да е дигитален имигрант – това бе една от идеите на курса. Преподавателката ни Тина Бикич ни запозна как можем да използваме Minecraft с образователна цел. Показа ни как може да се учи в 3Д формат като се използват предимствата на добавената реалност в Metaverse. Колегите от Исландия споделиха своя опит в преподаването.

 След края на курса участвахме в пешеходна обиколка с екскурзовод из забележителностите на Берлин. Тя започна от Бранденбургската врата през мемориала в памет на Холокоста до Checkpoint Charly .

 Чудесно е да общуваш с колеги от цяла Европа, да подобряваш езиковите и страноведските си познания, да развиваш дигиталната си култура на високо ниво и да опознаваш нови места.

 Незаменим е опита, споделен с колеги от други страни, с което да обогатиш собствената си преподавателска технология, като постигнеш повишаване на качеството на учене и мотивацията на учащите.  Берлин ни предостави прекрасна възможност за това.

2022-1-BG01-KA122-SCH-000077984

"Ръка за ръка към успешното утре"