Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Образование

Ученици от Видинско и Монтанско получиха 90 лаптопа

  26.09.2023 16:46
Ученици от Видинско и Монтанско получиха 90 лаптопа

Инициативата „Равен старт“ на Schwarz IT България предоставя лаптопи и възможност за дигитално образование на децата в най-бедния регион на страната

 В съвременния свят, в който цифровите технологии играят ключова роля, осигуряването на достъп до компютри и дигитално образование за децата от най-бедните региони на България става още по-важно. Именно това постигна инициативата "Равен старт" на Schwarz IT България, като осигури 90 лаптопа за училищата в села във Видински и Монтански регион.

Инициативата, която продължава вече трета поредна година, има за цел да помогне на най-нуждаещите се деца в бедни региони, като им предостави инструменти за учене и развитие в света на цифровите технологии. Тази година "Равен старт" достигна селата Бойница, Расово, Септемврийци и Долни Цибър, като разпредели лаптопите пропорционално спрямо броя на учениците във всяко училище.

Използването на компютри в училище има множество положителни аспекти, като обогатяване на учебния процес и развиване на дигитални умения. Учениците могат да достъпват образователни ресурси в интернет, да работят със специализиран софтуер и да учат по по-интерактивен начин.

Директорите на училищата, които получиха подкрепата на Schwarz IT България, изразиха своята благодарност, ето какво споделиха: "Нашите деца, макар и малко и с различни възможности, се борят и учат и са пример за това как успяват. Това дарение ще бъде от голяма помощ за учениците и техното развитие.", Веселка Георгиева, директор на ОУ „Христо Ботев“, с. Расово.

"Трябва да има повече компании като тази, които да намират нуждаещите се училища по селата. Обикновено образователната система се грижи да обезпечи технически училищната база и учителите, но за децата грижата остава на техните родители. И тук е именно разминаването, тъй като има дечица, които нямат възможности да използват компютър у дома, а това създава затруднения при учебната им работа.", Наташа Петрова, директор на ОУ „Васил Левски“, с. Бойница

"Искаме децата от селото да се развиват, да бъдат конкурентни на пазара, но за да се случи това, те имат нужда от дигитализация. С лаптопите, които получиха, ще могат да постигнат много повече успехи. Тази кампания определено ги мотивира да бъдат по- старателни в училище и да постигат повече.", Славчо Славчев, директор на СУ „Христо Ботев“, с. Долни Цибър.

Schwarz IT България стартира преди три години инициативата "Равен старт", която се реализира с цел подпомагане на българските училища и децата, които имат потенциал, но нямат достатъчно възможности за развитие на дигиталните си умения. Компанията е дарила общо 240 лаптопа на деца в отдалечени и бедни райони в страната.

Schwarz IT България, като част от световната група Schwarz, продължава да подкрепя учениците от бедни региони на България и да ги придвижва към по-светло образователно бъдеще.

За Schwarz IT България:

Schwarz IT България е един от централните доставчици на IT услуги за глобалната Schwarz група. Предоставя IT инфраструктура, AI приложения, ИТ сигурност, платформи и софтуерни решения за четирите подразделения на водещата световна ритейл група, която наброява около 550 000 служители по целия свят и има над 13 400 магазина в повече от 30 страни. Предлага облак за външния пазар под формата на STACKIT.