Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин Култура

Много или малко са парите за читалищна дейност и как се разпределят те?

  25.09.2023 16:41
Много или малко са парите за читалищна дейност и как се разпределят те?

Обективното и справедливо разпределение на държавната субсидия обсъдиха представители на читалищната мрежа от област Видин

Българското народно читалище  е пример за устойчива културна институция със своя специфична мисия за съхранение и развитие на традиционните ценности на нацията. Институционализирането на читалищата като граждански сдружения ( Закон за народните читалища, 1996 г.) им даде големи възможности да разширят дейността си извън рамките на обичайната за тях сфера и да реализират програми, съобразени с конкретните потребности на своите общности. За съжаление, въпреки близо 30 годишния период, една съществена част от читалищата не са озъзнали тези възможности и продължават да съществуват, като „държавни учреждения“.

Днес читалищата в България са над 3300, като реално са една от най-големите мрежи, които съществуват в страната и чието съществуване се подкрепя директно от държавата. Като основен проблем голяма част от тях посочват липсата на достатъчно финансов ресурс. В област Видин към момента функционират 78 читалища, като за 2022 г. получената държавна субсидия е в размер на близо 2 268 000 лв.  Много или малко са те и как се разпределят между читалищата, бяха сред основните въпроси, които бяха обсъждани в рамките на дискусионен форум през изминалата седмица.

Форумът бе организиран по проект „Актуализиране на механизма за разпределяне на читалищната субсидия в област Видин – гаранция за прозрачно управление в името на местните общности“, изпълняван от Сдружение „Видински фонд „Читалища“ с подкрепата на Оперативна програма „Добро управление. В него се включиха близо 50 представители на читалища, местни власти и граждански сектор от област Видин. В  продължение на три дни те обсъждаха анализа на дейността на читалищата и какви са прилаганите механизми за разпределение на субсидията във видинските общини. В резултат от работата на форума и след множество дискусии участниците се приеха няколко основни извода и препоръки. Те се обединиха около тезата, че критериите предложени от Министерството на културата продължават да са актуални,  а реалният проблем е в тяхното прилагане. Обсъдени бяха възможностите за максимално обективизиране на процеса на разпределение на читалищните средства, както и методите за постигането му. Необходимостта от Вътрешни правила за разпределение за всяка община, както и достоверност и обективност при отчитане на читалищната дейност, са част от останалите изводи около които се обединиха читалищните представители. Единодушие те постигнаха и във връзка с нуждата от институционализиране на съществуващите към Министерството на културата Регионални експерно-консултантски центрове „Читалища“ и повишаване на тяхната роля в процеса на наблюдение и оценка на читалищната дейност.

            Постигнатото в рамките на дискусионния форум ще бъде обобщено от експертите по проект „Актуализиране на механизма за разпределяне на читалищната субсидия в област Видин – гаранция за прозрачно управление в името на местните общности“ и предстоят да бъдат организирани 11 информационни дни във всички общински центрове на област Видин. По време на тази кампания  пред всички заинтересовани страни на местно ниво ще бъдат представени разработените препоръки и бъде популяризиран проучения добър опит за постигане на максимално справедливо и ефективно разпределение на наличните средства за читалищна дейност.

Последни
Анкета
Къде ще прекарате Великденските празници?

Резултати