Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Крими

ВОС произнесе осъдителна присъда на двама за причинена смърт

  25.09.2023 16:36
ВОС произнесе осъдителна присъда на двама за причинена смърт

Врачанският окръжен съд произнесе осъдителна присъда на двама за причинена смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена  средна телесна повреда

Врачанският окръжен съд днес произнесе осъдителна присъда на двама подсъдими – Х. П. и Е. П.. Двамата, които са баща и син, са признати за виновни в това, че на 21 май 2022 г. в жилищна сграда в с. Косталево, при условията на независимо съпричинителство, по непредпазливост са причинили смъртта на Е. С. от гр. София вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда, извършена чрез нанасяне на удари в областта на главата.

Делото премина в едно заседание, като по искане на двамата подсъдими и тяхната защита се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие – глава 27, чл. 371 т. 2 от НПК. Подсъдимите Х. П. и Е. П. признаха изцяло своята вина и фактите и обстоятелствата, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като се съгласиха да не се събират нови доказателства. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да намали наложеното наказание с една трета. Всички участници в съдебния процес поискаха в пледоариите си условно наказание за двамата подсъдими, като се има предвид здравословното им състояние - единият от тях е със 100 % слепота, а другият е с умствена изостаналост. Наложеното наказание от съда, след редукцията, на Х. П. е две години „лишаване от свобода“, а на Е. П. е една година и четири месеца „лишаване от свобода“, като изпълнението на наказанията за двамата е отложено за срок от три години. Подсъдимият Х. П. ще трябва да заплати на двамата синове и внучката на Е. С. обезщетение от 25 000 лв. за причинени им от деянието неимуществени  вреди. Другият подсъдим – Е. П. – е осъден да заплати на същите трима пострадали обезщетение за нанесени неимуществени вреди от деянието в размер на 10 000 лева. Двамата подсъдими ще трябва да заплатят и направените разходи в досъдебното производство.

Мотивите към присъдата ще бъдат изготвени в законоустановения срок.

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.