Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин

Тържествено честване на 115 години от провъзгласяването на Независимостта на България

  22.09.2023 18:09
Тържествено честване на 115 години от провъзгласяването на Независимостта на България

Церемонията, организирана от Община Видин на централния площад „Бдинци“ по повод празника, започна с издигане на знамето на Република България. На събитието присъстваха заместник-кметът Борислава Борисова, народният представител Любен Иванов, областният управител на Видин Иво Атанасов и заместник областният управител Ани Арутюнян, председателят на Общинския съвет Генади Велков, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, както и заместник-кметовете Десислава Тодорова, Светослав Скорчев, секретарят на общината Емилиян Енчев, представители на културни и образователни институции и организации, на политически партии, много ученици и граждани.

Слово по случай Деня на независимостта произнесе заместник-кметът Борислава Борисова. „Преди няколко дни сведохме глава пред уникалния паметник на Скърбящия воин във Видин, за да отдадем почит на всички онези, благодарение на чиято саможертва бе постигнат акта на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, превърнало се в свята кауза за народа ни. Голямото дело обаче не би могло да е истински завършено без признаването на държавата ни за суверенна“ – заяви Борисова. В словото си тя се спря на най-важните исторически факти, довели до това забележително за страната ни събитие и на знаменития Манифест за провъзгласяване независимостта на България, който княз Фердинанд прочита на 22 септември 1908 година в църквата „Свети 40 мъченици“ в старата българска столица Велико Търново. Заместник-кметът подчерта, че след този акт България отново е част от семейството на независимите европейски държави и възвръща националното си самочувствие. „Нека не забравяме това и пазим Отечеството си със същата воля и любов като нашите достойни предци! И на тази свещена за страната ни дата да заявим отново признателността си към онези, благодарение на чиито усилия и родолюбие днес живеем в свободна България!“ – завърши словото си Борислава Борисова и честити празника.

        Церемонията продължи с поднасянето на венци и цветя пред паметника „Бдинци“ на загиналите във войните за национално обединение. Тържеството завърши с празничен поздрав към жителите на Видин от Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ и общоградско хоро.

22.09.2023